Svibanj u Domu mladih Split

Iz ovotjednog programa izdvajamo Noć društvenih igara u Klubu Kocka koja se sada već standardno održava jednom mjesečno. Ovu srijedu, 4.5., pozvani su svi koji imaju društvene igre da dođu zaigrati i možda naći nove suigrače, ali naravno i oni koji nemaju igre, ali žele isprobati nešto novo i uzbudljivo.

U četvrtak, 5. svibnja, u 20h, u Galeriji kluba Kocka otvorenje je izložbe Ivane Škvorčević pod nazivom Iskušavanje slike. Riječ je o Ambijentalnoj instalaciji koju čine minimalističke forme i oblici raspoređeni u prostoru galerije. Mogli bismo ih nazvati slikama i skulpturama, ali to im nije primarna svrha. Služe više kao markeri u prostoru. Definiraju ambijent koji je u konstantnoj mijeni, preobrazbi. Promjenom svjetla, odnosno frekvencije elektromagnetskih valova, mijenja se i doživljaj cijelog ambijenta.

Isti dan, također u 20h, u Kino klubu Split održava se diskurzivni program U kvadrat. Program je posvećen prezentaciji audiovizualnih djela filmaša vezanih uz kino klubove i nezavisne produkcije, kako iz naše regije, tako i iz svijeta, kako iz povijesti, tako i suvremenih autora i autorica, a održava se svakog četvrtka u mjesecu.

U petak, 6. svibnja, u 20h, u Galerija MKC otvara se izložba Nike Pećarine. Rad Mjera, oblik i vidljivo prostorna je instalacija elemenata nastalih u medijima slike, predmeta i pjesme koje osim galerijskog prostora povezuje i izvedba autora te je stoga otvorena samo jedan dan.

Tijekom vikenda će se održati radionica suvremenog plesa sa Sunčicom Bandić (7. i 8.5. u Beton kinu).  Treća je to radionica u nizu radionica „Male škole suvremenog plesa 2022.” Radionica je u potpunosti prilagođena i početnicima bez obzira na prethodno plesno iskustvo, a prijaviti se možete i ako niste bili na prethodnim radionicama Male škole.

U nedjelju u Amfiteatar Doma mladih stiže suvremena i interaktivna plesna predstava Od muhe do slona koja se događa u razini dječjih očiju. Ova predstava postavlja velika pitanja o malim stvarima, a namijenjena je djeci od 4 godine pa na dalje

U večernjem programu za nadolazeći vikend u  klubu Kocka je za petak, 6.5., najavljena posljednja Trešija do iduće koncertne sezone.  U subotu, 7.5., na Kockinu pozornicu stižu Chui & Daliborovo Granje.

Do kraja mjeseca u klubu Kocka čekaju vas još: Stimulans live (13.5.), trap večer Prednjačenje (20.5.), Goulash disco (21.5.), Ska slušaona (26.5.), Zo promocija albuma (27.5.), metal program Zlostavljanje: Muka (28.5.).

Od različitih edukacija koja se provode kao radionice, tečajevi ili škole do kraja mjeseca izdvajamo: Swing radionicu + plesnjak (9.5.), radionicu vezenja (10.5.), radionicu aerial hoopa s Brennanom Figarijem (14. i 15.5.), radionicu Svjesnost i pokret (14.5.), radionicu Basic Heels (17.5.), radionicu „Pokret i ekspresija” (21. i 22.5.), radionicu izrade nakita (24.5.), radionicu dekupaža (30.5.). U svibnju se nastavljaju i dva programa započeta u travnju - uvodni tečaja o Tarotu te uvod u urbanu permakulturu za kojima je odmah pokazan veliki interes te su popunjeni.

Ovaj mjesec računajte i na dva dizajn razgovora i to 11.5. s Lukom Duplančićem, umjetnikom, dizajnerom, ilustratorom iz Splita te 18.5. s Nikšom Vukšom (NVAtelier), dizajnerom iz Splita i predavačem na fakultetu UMAS.

U svoj kalendar upišite i 12.5. jer se tada otvara izložba Petra Katavića u Galeriji MKC. Izložba Ploha 2 nastavak je prethodnih izložbi Prostor i Arhitektura, održanih u Splitu tijekom 2019. godine, a ujedno je i tematska završnica ovog ciklusa splitskog umjetnika Petra Katavića. Ako baš ne stignete na otvorenje izložba ostaje otvorena do 12.5.

Vikend 14. i 15.5. bit će prepun događanja, a program započinje već u popodnevnim satima, u subotu, 14.5., s Graffiti Jamom u Ulici. Isti dan, u 18h, na Platou ispred Doma započinje Cirkviz, natjecateljski kviz znanja opće kulture s osvrtom na tradicionalni i suvremeni cirkus, a u 20:30, također na Platou održati će se 5. Open stage, manifestacija u kojoj zainteresirani afirmirani i neafirmirani umjetnici prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti s naglaskom na suvremeni cirkus. Graffiti Jam je dvodnevni event pa će se nastavit i u nedjelju, 15.5.

U drugoj polovici mjeseca na pozornicu Amfiteatra stiže predstava suvremenog plesa „Transformers“ u produkciji umjetničke organizacije „ON/ONA“ (21.5.). U utorak, 24.5., u klubu Kocka će se održati zadnji zatvoreni Buvljak prije ljetnih vrućina i izlaska na otvoreno, dok su sutradan, 25.5., su na programu Projekcije kratkih filmova.

Cijeli program pratite na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Fotografije: Platforma Doma mladih