Svjetske graffiti zvijezde dolaze na Graffiti na Gradele

Sunce grije i puni te D vitaminom, more u pozadini šumi, a zrakom se šire zamamni mirisi borovine i… sprejeva! Svi ljubitelji Graffita na Gradele znaju koliki je to gušt, a oni koji ne znaju imaju prilike ispraviti propušteno jer i ove godine u Bol na Braču dolaze najveća domaća, regionalna i svjetska imena graffiti scene.

Graffiti na Gradele već nekoliko godina u vrhuncu turističke sezone na otok dovode međunarodne graffiti zvijezde pa ni ovoga ljeta neće nedostajati velikih imena koja će svoje radove ostaviti na bolskim zidovima. Bol je, možemo to već sada reći, najurbaniji hrvatski otok - otok koji promiče uličnu umjetnost zamijetili su i strani mediji pa je tako Momondo prošle godine pisao o najvećem regionalnom festivalu na Braču, uvrstivši Graffite na Gradele u top 10 street art festivala na svijetu, uz bok gradovima kao što su Montreal, London, Ibiza i Kopenhagen. 

 

Svjetske zvijezde 

Svoj prvi posjet Hrvatskoj ove su godine potvrdili Zoer i Velvet iz Francuske, imena koja se nalaze u samom vrhu svjetske street art umjetnosti. Zoerov rad nikada ne prolazi nezapaženo, a ovaj Parižanin na zidovima ostavlja sukob realizma i utopije, uvijek pazeći da svoj rad uklopi u prostor u kojemu crta. Velvet također dolazi iz Francuske, a inspiraciju za svoje zidove crpi iz svakodnevnog okruženja koji potom, često hiperrealistično, preslikava na zid. U njegovim je počecima morska i industrijska tematika bila ta koja ga je inspirirala, a ima li bolje inspiracije od kombinacije tirkiznog Jadranskog mora i napuštene Bijele kuće?

Još jedno jako ime, jedan od najpoznatijih graffiti crtača na svijetu, Njemac Flying Förtress nakon puno godina ponovno će crtati u Hrvatskoj, ali prvi puta u Bolu. Fortress crta već 30 godina, a prošlo je gotovo 15 otkad ga je Lunar pozvao na jedan graffiti jam u Zagrebu. Iako se u međuvremenu često i rado vraćao u Hrvatsku, sve do ovoga ljeta nije dolazio s bojama i sprejevima. Ove godine i to će se promijeniti…

Povratnici u Bol su i Španjolci Sebas Velasco i Iñigo Sesma, koji su prošle godine prvi puta oslikavali bolske zidove, a Velasco je inspiriran kulturom i načinom života na prostoru bivše nam države nedavno otvorio i izložbu, čiji je dio i njegov rad koji pozdravlja turiste pri silasku s katamarana na rivu u Bolu.

Regionalne snage

Snaga Graffiti na Gradele krije se i u jakim regionalnim imenima, čime festival spaja svjetsku klasu, regionalnu scenu te domaće i lokalne talente na jednom mjestu. Da je regionalna scena jaka pokazuje i višegodišnja suradnja domaćih i regionalnih autora i umjetnika koji se zadnjih nekoliko godina okupljaju na ljetovanju uz Graffite na Gradele - iz Srbije već četvrti put dolaze Artez, Wuper i Nikola Mihajlović, a slovenske boje branit će Azram, također sa scoreom od četiri gostovanja. Oni već praktički znaju ulice Bola napamet! 

 

Domaći talent od kojeg je sve počelo

“Tata” hrvatske graffiti scene, pionir i legendarni Lunar i ove će godine, treći put zaredom, predvoditi jaka domaća imena. Upravo je njegov dugogodišnji rad zasigurno bio poticaj da se neka od mlađih imena počnu baviti umjetnošću ulice, a i za njih ima mjesta na Graffitima na Gradele. Chez 186 i Sarme već su postali festivalski inventar, a organizator tvrdi kako bez njihovog sudjelovanja festival ne bi bio isti, kao i Casino i Royal koji su već starosjedioci. Drugu godinu zaredom bolske zidove oslikavat će i zagrebački graffiter Smack. Ima i onih kojima će ovo biti prvi put - jedan od njih, Mosk, poznati je graffiti writer iz Rijeke, a popisu umjetnika prodružuje se i splitska legenda Senk, na čijim su se radovima i angažmanima odgojile brojne generacije s juga, a između ostalih i organizator festivala.

Line-up nikada nije bio bolji

I da sve stane samo na ovome pričali bi o najjačem besplatnom (!) festivalu na obali. Na sreću, ne staje jer glazbeni line up impresivan je koliko i ovaj crtački. Svoj dolazak u Bol već su potvrdili dobri duh hrvatskog repa i Bach hip-hopa Vojko V, Triestri banda (High5, Kuku$), kao i DJ-i Oliver (Bassinga, Krankšvester), VRH i Tikach

Još glazbenih, ali i graffiti imena slijedi u narednim tjednima i pravi je čas da rezervirate svoje mjesto u Bolu!