The Frajle: Dogodine vam šaljemo Balaševića i Bajagu!

Peti San Sustipanske Noći je apsolutno pripadao ženama: dominirale su i na pozornici i u publici, a oni koji su bili poslušati oba koncerta, ne mogu reći da su požalili. Drugu večer su nastupile The Frajle, 4 novosadske frajerice kojima uz savršenu izvedbu ipak možemo zamjeriti samo jednu stvar: zaista jako mnogo pričaju između pjesama. Možemo to pripisati stereotipu da su žene, ali i njihov sugrađanin Đorđe Balašević ima istu naviku pa ćemo samo reći: novosadska šema.

The Frajle su u preko dva ipo sata nastupa izvele više od 30 pjesama, autorskih, ali i obrada poznatih pjesama na nekoliko jezika, no svaku od njih su majstorski učinile svojom. Najveća pohvala bi trebala ići Frajli Mariji koja je sa slomljenim ramenom otpjevala i na gitari odsvirala cijeli koncert, nimalo lak zadatak koji je besprijekorno odradila.

Nakon čarobnog nastupa su s medijima podijelile kako im je prvi koncert u Hrvatskoj bio baš u Splitu u klubu O'Hara 2011. godine i od tada često dolaze i privatno u Split u kojeg su se odmah zaljubile. Misle da su Novi Sad i Split povezani sličnim duhom koji je u oba grada stvorio mnogo kompozitora sličnog senzibiliteta i zato se ovdje osjećaju kao kod kuće. Na Sustipanu nisu bile prije poziva za nastupanje na Snu Sustipanske Noći, prošle godine su vidjele fotografije s nastupa Amire Medunjanin, poželjele su doći i nedugo nakon toga im je stigao poziv. Kada su vidjele uživo Sustipan, shvatile su da je još ljepši nego što ga fotografije mogu prikazati. Jako im se sviđa romantika ambijenta, dekice i more, mjesto je puno neke svoje čarolije. Za jesen planiraju novu pjesmu, snimaju nove spotove za aktualni album i sudjeluju u mnogim humanitarnim akcijama, ali već pripremaju pjesme za sljedeći album na kojem će jedna pjesma sigurno biti posvećena Splitu nakon ovog nastupa.

 

Jelena i Nena su za Splitski portal odvojile malo vremena za kratki intervju.

 

Zadnji put ste za Splitskom portalu rekle kako teško birate pjesme koje su napisali drugi. Planirate li suradnju s drugim skladateljima na novom albumu budući da ste već otškrinule vrata prihvaćajući pjesme Gorana Karana, Alke Vuice i još nekih?

 

Jelena: Nama je bitno da nam se pjesma svidi, zašto ne. Sigurno ćemo nastaviti suradnju s Alkom Vuicom budući da je ona kao i mi žena spemna na sve. Vidjet ćemo, bitno je da kada nam netko ponudi pjesmu da nam se svidi, vjerojatno će biti suradnji.

 

Spominjale ste Japan u nekoliko navrata, i večeras na bini isto, jeste li ga spremne pokoriti i hoće li se Mariji napokon ostvariti san da bude nindža?

 

Nena: Nismo bile do Japana, ali smo nedavno bile do New Yorka, imale smo nastup i koncert tamo. Polako idemo na sve strane, prije Splita smo bile u Njemačkoj, tko zna. Pisali su nam fanovi iz Tokija, jako im se sviđa Veštičja pesma, nismo je danas izvodile, ali valjda postoji neka poveznica između Tokija i Veštičje pesme pa ćemo vidjeti.

Jelena: Marija je bila nindža pa se povrijedila, večeras se uspjela oporaviti, čak je cijeli koncert svirala. Snimak koncerta će definitivno dobiti njen doktor, mora se pohvaliti. Ona osjeća tu veliku strast prema muzici, ona ne može samo sjediti i pjevati, mora svirati, tako da je rekla da će i dalje biti nindža kada se oporavi.

 

Uzele ste Runjićeve pjesme i učinile ih svojima, sad je na redu Popadić u petak na Prokurativama, da li se to samo čini ili je svaki dolazak u Split kao povratak kući?

 

Jelena: Suđeni smo jedni drugima, Novi Sad i Split su dobar spoj.

Nena: Ovo nam je prva Popadićeva obrada, jako nam se sviđa. Za Runjića smo rekle da smo ga otkrile čim smo ga krenule svirati, pjesme su se samo nizale. Definitivno ima još jako puno pjesama koje treba otkriti i otpjevati.

 

Jedno pitanje često pitaju Splićane u danima nakon Sna Sustipanske Noći: koga biste voljeli čuti ovdje dogodine? Koga biste vi preporučile?

 

Nena: Možda ću biti pristrana kad ovo kažem, ali bili bi idealni netko tipa Balašević ili Bajaga.

Jelena: Ovaj ambijent jest čaroban, ali publika je divna, mogu biti i na dekicama i na nogama, i da im se pjevaju balade, a mogu i skakati. Po meni sve vrste muzike dolaze u obzir i uopće nema pravila. I mi smo pokazale da se može, došle smo s jednom drugom vrstom muzike, tako da možete dovesti koga god poželite. Pa, što se tiče Balaševića i Bajage, mogli bi oni doći.

 

Uložite koju dobru riječ u naše ime, pošaljite nam ih.

 

Nena: Hoćemo, naravno, pričamo svima kad se vratimo u Novi Sad i obavezno dijelimo fotografije.

FOTO: MAJA PRGOMET