The Fratellis: Koncerti su zanimljivi i zbog usputnih putovanja

Škotski rockeri The Fratellis nastupili su prvi put u Hrvatskoj ove godine u sklopu 9. INmusic festivala u Zagrebu. Okupljeni 2005., ime bendu daju po obitelji lopova iz Donnerovog filma The Goonies, i već iduće godine postaju svjetski poznati hitom "Chelsea Dagger". Nakon dva albuma, 2009. se odlučuju na prekid rada benda, a članovi pokreću nove projekte. Ponovo se okupljaju polovicom 2012. i prošle godine su izdali 3. album čija promocija još traje. Sat vremena prije zagrebačkog nastupa je pjevač John Lawler, poznatiji kao Jon Fratelli, odgovorio na nekoliko pitanja za splitski.portal.

Internetom kruže glasine o 4. albumu, koliko im se može vjerovati?
- Pa to je ono što bendovi rade tako da ćemo početi nakon ljeta samo zato što smo iscrpili sve mogućnosti za turneje, pa ćemo stati i početi ispočetka. Uostalom, zadnji put smo u studiju bili prije 18 mjeseci tako da je vrijeme za nove stvari.

Obožavatelji jedva čekaju nove stvari nakon prekida rada benda 2009. godine.
- Nemamo više vremena za gubljenje, zapravo ga moramo nadoknaditi.

Na Vašim internetskim stranicama su datumi nastupa ovog ljeta vezani isključivo za festivale, hoćete li imati još solo koncerata?
- Nastupat ćemo samo na festivalima, imali smo nekakvu solo turneju krajem prošle i početkom ove godine i sad je vrijeme samo za festivale.

Kad ste se javili na oglas za bend koji je stavio bubnjar Gordon McRory, jeste li očekivali toliko veliki uspjeh u tako kratkom roku?
- Njegov oglas je spominjao svjetsku dominaciju, a ja sam samo tražio ljude s kojima bih svirao, tako da ne, naravno da ne, to je bilo apsurdno. Bilo kakav uspjeh mi se činio apsurdnim, ne zato što sam mislio da mi toga nismo vrijedni, nego samo zato što je to sve skupa vrlo apsurdno, ali mi je drago da je tako ispalo.

Hoće li izaći još koji album vašeg drugog benda, Codeine Velvet Club? Moram Vas to pitati kad sam Vas već ulovila nasamo, taj album mi je jedan od najdražih.
- To je zaista lijepo čuti, ne govore mi to često. Volio sam taj bend, ali mislim da se nećemo ponovo okupiti, to je bio samo taj jedan put.

Jeste li čuli za Hrvatsku prije dolaska na INmusic i u kojem kontekstu?
- Čuli smo samo općenite stvari, ono što čujete o svim zemljama Europe. Prije nismo puno svirali po Europi tako da smo tek nakon ponovnog okupljanja svirali na mnogim mjestima gdje nismo prije bili. I svo to putovanje pridodaje zanimljivosti, pogotovo jer nas neki čekaju već jako dugo.