Tvrđava Fortica iznad Omiša i DJ Jock u video projektu spajaju povijesnu baštinu s elektroničkom glazbom

Video sa vrha omiške Dinare koji je sniman dronom i kamerama tijekom jeseni, emitirat će se u nedjelju, 27. prosinca od 20h, a predstavit će se nagrađivani hrvatski DJ i producent Jock iz Splita.

Renaissance je video projekt turističke promidžbe renesansne Hrvatske (dvorci, utvrde, stari gradovi) uz atraktivne nastupe nagrađivanih autora elektroničke glazbe, a nastao je pod okriljem nagrade „Ambasador“ kao odgovor na nedostatak klupskih i festivalskih uzbuđenja.

Tvrđava Fortica Starigrad, Omiš

Tvrđava Fortica nalazi se na samom vrhu omiške Dinare. Čim stupite nogom u više od 500 godina staru utvrdu, shvatit ćete zašto su stari Omišani nosili teške kamene gromade na vrh planine. Osim kao vidikovac, Fortica je starim gusarima služila i kao sklonište, u slučaju neposredne opasnosti, stari Omišani bi iz svojih kuća bježali u sigurnost Fortice,  a postojali su čak i planovi da se, ako se neprijatelji dovoljno približe, na grad s vrha planine sruče velike kamene gromade. Srećom, usprkos brojnim bitkama koje su gusari vodili, ovaj plan nikad nije proveden. Za gusarenje to je bilo jako važno, jer se se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje i na kopnu i na moru. Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine na otoke Brač, Hvar i Šoltu, zatim srednja Poljica. Iz kojeg god smjera da su neprijatelji dolazili, stražari s Fortice uvijek su ih mogli uočiti dovoljno rano da upozore svoje sugrađane na opasnost te je upravo ova utvrda jedan od razloga zašto je Omiš ostao nepokoren u čitavoj svojoj povijesti. Više info https://www.visitomis.hr 

DJ Jock

U jednom intervju za Beatport, apsolutni vladar techno scene Carl Cox osvrnuo se na nove artiste, čije vrijeme tek dolazi gdje je splitskog DJ Jocka istaknuo kao iznimno zanimljivog producenta zvjezdane budućnosti. Apsolutni Coxov favorit, traka "Raw Love" uvela je nasmijanog splitskog producenta u gornji dom svjetskih DJ zvijezda. Izdana na gigantskom Intec Labelu u Coxovom vlasništvu, u samo je nekoliko dana došla u top 20 Beatportove ljestvice najprodavanijih izdanja u svijetu. Uskoro pokreće i klupsku večer Roots. Karijera mladog Splićanina u neuzaustavljivom je usponu, 2018. je proveo za pultom mega zabava poput Exit Festivala, Ressistance stagea na Ultra Europeu, Amsterdamskog ADE-a, Moondancea, No Sleep Festivala, Sea Star-a. Njegovu traku "Tunell" izdanoj na etiketi Carl Coxa izabrao je moćni TimeWarp za službeni video, a redovito se nalazi među laureatima regionalne nagrade Ambasador, gdje dvije godine zaredom dobiva nagradu za Najboljeg DJa.

Projekt Renaissance je snimljen na tri lokacije, a prethodno su napravljene video premijere u Dvoru Veliki Tabor (Yakka) i riječkom Trsatskom kaštelu (Dalton Trance Teleport).

Snimku iz Dvora Veliki Tabor možete vidjeti na linku https://youtu.be/r3sFxOhorco 

Snimku sa Trsatskog kaštela možete vidjeti na linku https://youtu.be/tG8Q1kOMNPA 

VIŠE O PROJEKTU – RENAISSANCE

2020.g. će ostati zabilježena kao ona u kojoj su klupske i festivalske pozornice mirovale. Plesni podiji uglavnom su zjapili prazni i u većini slučajeva sve je to zamijenjeno virtualnim događajima. Upravo iz tog razloga što su autorima i DJ-ima elektroničke glazbe onemogućeni nastupi i daljnji razvoj, Ambasador je po uzoru na vodeće svjetske brendove, a u suradnji sa BURN energy drink i partnerima (Dvor Veliki Tabor, Trsatski kaštel – TZ Rijeka; Fortica Starigrad Omiš – Grad Omiš) odlučio krenuti u novu virtualnu avanturu radi očuvanja scene. U projektu Renaissance spaja se renesansna i suvremena umjetnost približavajući tako elektroničku glazbu širem auditoriju i kulturnim tokovima RH. Projekt se planira nastaviti i tijekom 2021.g. snimanjima na brojnim zanimljivim lokacijama i u suradnji sa nagrađivanim autorima elektroničkog zvuka.

AMBASADOR

Nagrada „Ambasador“ dodjeljuje se akterima hrvatske elektroničke scene za glazbena ostvarenja u proteklih godinu dana, te je ujedno i krovna manifestacija koja jednom godišnje okuplja sve profesionalce iz pripadajuće glazbene industrije. Priznanja su u dosadašnja tri izdanja osvajali brojni renomirani akteri scene iz Hrvatske i regije (Petar Dundov, Ilija Rudman, Marina Karamarko, DJ Jock; klubovi Boogaloo, Revelin; projekti Future Scope, BSH Events; festivali poput Sonusa, Moondancea, Labyrintha, Defected Croatia i drugi.) Jubilarno 5. izdanje održava se u četvrtak, 18. ožujka 2021. – Centar Gervais (Opatija), a po prvi put će se održati i Simpozij Ambasadora koji okuplja stručnjake iz elektroničke glazbene industrije s ciljem valoriziranja scene i rješavanja problema u suradnji sa institucijama. Više na www.ambasador.hr 

Facebook kanali
Ambasador.hr https://www.facebook.com/Ambasador.hr
Visit Omiš https://www.facebook.com/VisitOmis 
Grad Omiš https://www.facebook.com/officialomis 
DJ Jock https://www.facebook.com/djjockmusic