Valovi pozitivnih vibri širili su se s Gripa

Pozitivne vibre širile su se s Gripa, gdje je jučer održano osmo izdanje street art festivala xSTatic. Na platou poviše Koteksa okupila se ekipa urbanog đira još od jutarnjih sati, kada je festival započeo s cjelodnevnim programom. Bili su tu i mališani, sudionici skate školice za djecu u organizaciji skate kluba Kolo. Skate radionicu za djecu popratilo je i napeto natjecanje u skateboardingu, po uzoru na Game of skate, a čitav je događaj praćen glazbenom kulisom radija KLFM.

I graffiti writeri su od jutra počeli s crtanjem svojih radova. 24 domaća i 4 internacionalna street art umjetnika svojim su radovima oplemenili gradske površine na Gripama. Plesne bitke All style battles 1 vs 1, u organizaciji udruge Underground Society, započele su u popodnevnim satima, kao i turnir uličnog basketa, u organizaciji Unisport Splita. Sinestezija različitih vrsta ulične umjetnosti na jednom mjestu i ove se godine pokazala kao pun pogodak, izazivajući salve oduševljenja među publikom i posjetiteljima. Sportski kompleks Gripe-Koteks u subotu vrvio životom, a veliki odaziv i onih najmlađih napunio je srca onim nešto starijima, podsjećajući ih da ima kvalitetnog kulturnog sadržaja kojeg prenose u naslijeđe mlađim naraštajima.


Publika koja je od jutra uživala u graffitima, skateu, breakdanceu i basketu, navečer se smijala uz stand-up nastup SplickeScene. Središnji dio festivala uspješno je završen koncertima hip-hop glazbenika Alejuandro Buendija i Sinovi, Lampica, Banana Zvuk, Hram, Žuvi, Magellano, Lil Bear i Phlagma.

Ljubitelji urbane kulture, i stari i mladi, u velikom su se broju okupili na festivalskim događanjima. Na Gripama se do navečer družilo, stvaralo i igralo, uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Festivalsko veselje tu ne završava: narednih tjedan dana u sklopu festivala ocrtavat će se fasada Spaladium Arene. Neuglednu betonsku fasadu svojim će radovima osvježiti poznati street art umjetnici Jarus (Kanada) i Lonac (Zagreb). Lonac je već počeo s crtanjem, pa od danas možete pratiti kako napreduju njegovi motivi ljudi s loncima umjesto glava, a sutra će mu se pridružiti Jarus.

FOTO: Hrvoje Dragobratović