Vratio se Walter... na jednu večer u Spaladium!

Prije mjesec dana je Dubioza Kolektiv na lokalnom radiju pjevala "Kad Dubioza svira u Spaladium Areni..." najavljujući kako će izgledati njihov koncert s Brkovima i S.A.R.S.-om, ali ništa nas nije moglo pripremiti za šou koji je uzdrmao temelje Spaladiuma.

Maratonski koncert su u 20:20 sati započeli Brkovi pred polupunom dvoranom, no oni koji su bili prisutni su napravili atmosferu kao da je bilo još toliko ljudi. Napominjući kako su oni turbo-punk-folk bend, objasnili su kako sviraju narodnjake i ne kriju se kao "oni koji sviraju rock, a u biti su šupci i pederčine" kao najavu "Znanca". U "Nisam ja za tebe" su nas uveli riječima kako je zadnji put Arena bila otvorena za Severinin koncert i zbog toga sve još uvijek miriše na nju, a "Daj meni Shakespeare, neka je Quasimodo, Kocka i O'Hara" su bili uvod za "Nisi me bila vrijedna".

U jednom uvodu su čak uspjeli spojiti Ivu Josipovića (ili kako ga oni zovu - lignju) i prednosti višeženstva, dok su kasnije napravili "light show kao da je HDZ u Ciboni dok je bio Sanader." "Neka mi ne svane" Danijele Martinović je poslužila kao uvod za "Kurvo prokleta" što je u dvorani stvorilo delirij, uključujući sedmogodišnjake koje su roditelji poticali pjevati eksplicitne stihove. Ivu Sivu iz "Dječaka" su na pozornicu dozvali riječima "najbolji reper na Spinutu, dođi ako nisi pijan, ako si pijan, pogotovo dođi". Za kraj su uputili pozdrav Doris Dragović, zaokružujući 40-minutni koncert.

Prema tezi Brkova, svi potajno slušaju cajke, a po odobravanju publike koja je šovinističko-rasisitičke tekstove na turbo-folk melodije pjevala iz svega glasa, mogli bi se čak složiti da je točna.

POGLEDAJ FOTOGALERIJU

Pauze između bendova nisu bile dovoljno duge za one koji su htjeli doći do pive ili vode. Jasna je opasnost od plastičnih boca budući da se među 10 000 ljudi uvijek nađe 10 "pametnjakovića" koji će ih bacati na pozornicu ili gađati ostatak publike, ali to ionako rade i sa plastičnim čašama, a redovi su nemoguće dugi. Istražujući zastoj na šankovima, vidjeli smo da se čeka u nedogled zbog predugog točenja pive, a kako većina odabire baš to piće, oni koji se žele osvježiti nečim drugim također zapnu čekajući. Kada napokon dođu do šanka, čaša (ne boca) vode stoji 10 kuna. Organizatori će možda reći da je to standard na koncertima, no publici koja nije na to navikla, nije ugodno izdvojiti novac za takvu uslugu.

Kada su u 21:10 s "Mir i ljubav" na pozornicu stupili S.A.R.S., dvorana je bila gotovo puna, a iz tisuća grla se pjevala svaka riječ. Prije "Ratujemo ti i ja" su napomenuli kako su "došli napraviti 45-minutnu žurku". Vokal Brkova im se pridružio na "Ti ti ti" posvećujući pjesmu Katarini Marin, Mariji Magdaleni i Doris Dragović, a na kraju je za nagradu od S.A.R.S.-a dobio kutiju napolitanki.

Nisu zaboravili spomenuti kako je njihov novi album "Ikone pop kulture" dostupan za besplatan download, zahvaljujući se publici za podršku kada je prije 5 godina izašao njihov prvi album potpomognut dobrim prolazom "Buđavog lebca". Deset odsviranih pjesama nije bilo dovoljno publici koja ih je skandiranjem dozivala nazad, ali je sve trebalo pripremiti za glavnu atrakciju večeri.

U 22:25 su krenule upute za slušanje koncerta Dubioze Kolektiv pokrenuvši lavinu oduševljenja u dupkom punoj Spaladium Areni.

"Pušenje marihuane tokom večerašnjeg koncerta je strogo preporučeno" i "jedinstvena, neponovljiva i još uvijek neotkrivena Dubioza Kolektiv" su rezultirali skandiranjem iz publike i otvaranjem jednog od najboljih nastupa koje je Split vidio. Tijekom dvosatnog koncerta, DK su neumorno trčali i skakali po pozornici, izvlačeći istu količinu energije tisuća posjetitelja.

Uspjeli su za to vrijeme izvesti 21 pjesmu, savršeno stapajući hitove na bosanskom i engleskom, a uz put su nas podučili o tome po čemu je BiH poznata, tko je "Valter" (pohvaljujući splitsku ekipu koja uklanja fašističke simbole po gradu), i dovodeći dvoranu do usijanja kada se iz svih grla orilo "Vlast i policija, mito i korupcija".

Nakon medley-a "99%", "Brijuna", "Celebrate the riot" i "Vidi vidi vidi" bend se pozdravio s publikom i krenule su upute za negodovanje koje se od zvižduka nisu čule. Ipak su se nakon minuta vratili i izveli još 7 hitova započinjući riječima "vi ste sjeban narod, valjda zbog mora" kao uvod u "Krivo je more" dok je publika uključila svjetla na mobitelu i njihala ih stvarajući privid valova.

Najužareniji trenutak koncerta je započeo riječima "Jel' moguće da nisam osjetio dim marihuane? 'Oćemo ga smotat skupa?" na što je publika poludjela uz prve taktove "Blam blam". "Kokuza" su izveli uz pomoć dječaka iz D'nF-a koji su svojim breakdance-om izmamili gromoglasno odobravanje tisuća prisutnih. Koncert su zaokružili "Balkan funkom" i predstavljanjem "huligana iz Dubioze Kolektiv".

U ponoć ipo su se oprostili s publikom, a nama je ostao osjećaj da bi smo ih vječno mogli slušati uz savršeno ozvučenje i dokaz da Spaladium Arenu ne pune samo Sevka, Rozga, Gibo i klape.
 

POGLEDAJ FOTOGALERIJU