Žestoko izdanje Sna sustipanske noći

San sustipanske noći je još od prvog izdanja 2012. festival koji se željno iščekuje i o kojem se tjednima unaprijed priča, a pomama za ulaznicama je sve veća. Prvi lokalni bend koji je nastupio na Snu sustipanske noći je jednostavno morao biti TBF – i to 11. srpnja na 20. godišnjicu izlaska njihovog debitantskog albuma Ping-pong (umjetnost zdravog đira). Iako vjerojatno u Splitu ne postoji osoba koja nije barem jednom u životu poslušala TBF uživo, SSN se uvijek isprofilira kao svirka u jednoj drugoj dimenziji, a tako je bilo i utorak navečer na Sustipanu.

The Beat Fleetovci su u punom sastavu započeli žestokim zvukom vrlo neobičnim za SSN, a kasnije su sami objasnili kako je nakon dugog nagovaranja organizator popustio i za tu večer dozvolio preskakanje akustične verzije što u njihovom slučaju nije nimalo narušilo laganiju atmosferu festivala.

FOTOGALERIJA: TBF - SAN SUSTIPANSKE NOĆI

U nešto manje od 3 sata, bend je izveo skoro 30 pjesama iz svoje sad već višedesetljetne karijere i u niti jednom trenutku nisu popustili i prestali zadržavati punu pažnju publike time što su je prvo rasplesali, pa pred kraj smirili atmosferu nizom laganijih pjesama kao što su Alles gut, Lud za njom, Fantastična, Splitsko stanje uma i Nostalgična. Posebnost ovog koncerta su dodatno naglasili izmjena Saše Antića i Nikole Čelana za mikrofonom kao i gostovanje Frane Mihalja iz Justin's Johnsona na Geniju.

Ovaj nastup TBF-a je tako stao uz bok odličnoj svirci benda na bedemu Cornaro u rujnu 2015., a bend i dalje dokazuje kako im vrijeme ne može ništa jer su im tekstovi svih pjesama podjednako aktualni kao i na dan objave svake od njih, kao i energija koju ulože u svaku izvedbu.

Pričati o bilo kojem nastupu Bajage u Splitu je nezahvalno prvenstveno jer se njegove svirke približavaju mitskim Mišinim koncertima: dovoljno je da se čovjek pojavi na pozornici i publika se nađe u deliriju jer moraju nadoknaditi sve godine koje smo bili zakinuti za njegove koncerte. To ne znači da nije vrhunski odradio svoj posao, naprotiv, u skoro 2 ipo sata i oko 25 izvedenih pjesama držao je sve okupljene u onoj vrsti ekstaze koja se još doživljava na okupljanjima kada se malo popije, a bend počne svirati najdražu pjesmu.

FOTOGALERIJA: BAJAGA I INSTRUKTORI - SAN SUSTIPANSKE NOĆI

S druge strane, ovakve ekstaze sve više zvukom i atmosferom SSN približavaju koncertima u bilo kojem drugom objektu jer sam Sustipan i njegov šarm stavljaju u drugi plan – ponovo se kao i na 1. SSN iz 2012. ambijent prilagođava izvođaču i gubi svoju moć nad publikom. Dok se dobitna formula piknik forme uglavnom držala posljednjih godina, s Bajaginim nastupom je travnjak postao podij i ugušio mirno uživanje u kombinaciji blagog zvuka, odličnih svjetlosnih rješenja i intimne atmosfere u mnoštvu.

Organizatori SSN-a su 5. godinu zaredom dokazali kako je u Splitu moguće postići, inače nedostižan, savršeni zvuk na koncertu, kao i da uz sveprisutne cajke u gradu itekako ima mjesta za jedan kulturni, alternativni Split koji je još itekako živ.