Matoni na Bačama, gastro hit s pokrićem

Nakon dugogodišnjeg iskustva rada u vrhunskim restoranima, marinama i visoko kategoriziranim hotelima, chef Toni Arnerić u Splitu je, u neposrednoj blizini plaže Bačvice, otvorio konobu Matoni (Prilaz braće Kaliterna 6). Cijelu priču osmislio je i pokrenuo zajedno s djevojkom Tisijom Prohić, a kušajući jela koja nude u svom objektu, još jednom se dokazuje kako ljubav ipak ide kroz želudac.

- Iskustvo sam stekao radeći i surađujući sa chefovima kao što su Grgur Bakšić, Antun Nišević, Tomislav Nikšić, Denis Zembo i mnogi drugi. Kroz našu ponudu želimo priuštiti drugačije okuse i drugačiji pogled prema hrani kako bi naši gosti svaki put okusili novi okus, te uživali u ugodnoj i intimnoj atmosferi ovog prostora - kazuje Arnerić.

- Ponuda hrane odnosi se na tradicionalna jela pripremljena i servirana na moderan način. U jelovniku se također nalaze i veganska jela, par gurmanskih iznenađenja, i da, priprema je bazirana na sezonskim namirnicama. Trudimo se osmišljavati dnevnu/tjednu ponudu koja će biti drugačija od jela iz našeg menija kako bi gost imao mogućnost svaki puta kada nas posjeti, probati nešto novo, a po pristupačnim cijenama - otkriva mladi chef, koji najavljuje da će se jelovnik mijenjati tijekom ljeta, s naglaskom na puno veći izbor povrća, salata i morskih delikatesa.

Ipak obećaje kako se cijene neće drastično mijenjati (kao što je to postao slučaj u Splitu), jer žele zadržati domaće goste i omogućiti im da i u sezoni imaju mogućnost odlaska u restoran bez da se prepadnu računa. 

- Smatramo da imamo izvrstan omjer cijene i kvalitete, jer su sve namirnice visoko kvalitetne i svježe. Vina također imamo po vrlo pristupačnim cijenama, jer nam je bitno da se vina degustiraju i da ljudi uživaju u njima. S obzirom da smo ugostitelji, kao što i sama riječ kaže važno nam je da svaki gost bude zadovoljan kako hranom, porcijama, tako pićem i uslugom - što je znajući da je prosječna cijena butelje vina od samo 100 kuna itekako konkurentno.

Zanimalo nas je koje jelo je "ponos kuhinje" Matonija?

- Najveći specijalitet restorana su „Pačja prsa Divina“, prsa u umaku od crnog vina i naranče koje prate hrskavi njoki s makom. Od predjela, ponosimo se na „Matoni koljenicu“, dimljenom telećom koljenicom koja je dugo pečena, tanko rezana, s gljivama, pancetom i kapulom u Matoni umaku. Od veganskih jela bi izdvojili „Go raw“- sirove lazanje od povrća s veganskom ricottom i tartufatom - otkriva Arnerić, koji napominje kako rade i vlastito kiselo i sušeno povrće, te različite džemove i umake.

Matoni na Bačvicama trenutni je "best buy" u Splitu, a preporučujemo ranije rezervacije, jer su trenutno pravi gastro hit - s pokrićem!