Splićanin Toni Boban pobjednik kuharskog kupa "Bisera mora"

Posljednjeg dana međunarodne gastronomske manifestacije "Biser Mora", koja se jubilarno po deseti put održala u organizaciji Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija u Supetru na Braču, u velikom finalu kuharskog kupa pobijedio je Splićanin Toni Boban.

Pet kuhara iz pet različitih zemalja, koji su mjesto u finalu zaslužili u prednatjecanjima po kategorijama, imali su zadatak od namirnica čiji sadržaj nisu znali uoči finala, u 90 minuta pripremiti predjelo, glavno jelo i desert.

Na iznenađenje mnogih, ali i njega samog, među puno iskusnijim kolegama slavio je upravo Splićanin zaposlen u bistrou "No Stress" na Pjaci.

- Stručni žiri je u mojim jelima pretpostavljam osjetio i ljubav prema hrani koju pokušavam utkati u sve što pripremam. Bio sam opušten kao da sam u svojoj kuhinji, a ovakvom rezultatu je možda pridonijelo i to što su namirnice koje smo imali na rasplaganju bile mediteranske, upravo one koje i inače preferiram - kazao nam je Boban, kojem je ovo prva zlatna medalja u kratkoj karijeri kuhara natjecatelja.

- Pobijediti u ovoj konkurenciji je ono wow... oduševljen san. Sva tri slijeda koja sam pripremio imala su neku poveznicu, a posebno su pohvalili desert - opisao je u dahu vidno iscrpljeni Splićanin, koji je članove žirija osvojio tortom od sira, s čokoladnom ganache kremom, karameliziranim jabukama i pestom od malina i suhih brusnica.

Njegovu hranu možete svakodnevno kušati na Pjaci u "No stressa", no hoće li se nešto od pobjedničkih obroka naći na meniju, odlučiti će ipak Željko Bremec, šef kužine u ovom bistrou.


Foto: Duje Bonačić