Andrej Švoger izlaže u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u utorak, 21. siječnja,u 19 h otvara se izložba ''Moja opažanja'' autora Andreja Švogera. Švoger pripada mlađoj generaciji hrvatskih fotografa, iza sebe ima šest skupnih izložbi i tri samostalne, a izložba ''Moja opažanja'' predstavljena je i inozemnoj publici u Grazu i u galeriji Centra hrvatske nastave u Baden-Württembergu u Stuttgartu.

Riječ je o ciklusu crno-bijelih fotografija kroz koje autor bilježi svakodnevnicu ruralnih sredina hrvatskog Zagorja. Prostor je to kojemu autor i duhovno pripada, za koji ga vežu brojne uspomene i koji je u njemu životno utkan kroz lik bake čija ga je mudrost i toplina pratila na putu odrastanja. Kako ističe povjesničarka umjetnosti, Ana Vukas ''Ovo je ciklus fotografija koji odiše ljubavlju prema ljudima, kraju, vremenu. Gledajući iz druge perspektive objektiv je zabilježio i drugačiju stranu života u ruralnim predjelima, onu socijalnu, onu emotivnu koja se budi kada promislimo o osamljenosti, tuzi, napuštenosti, izoliranosti. Priča je ovo ne samo sa zagorskih brega, priča je ovo svih zabačenih predjela naše domovine. Ipak, djeca su još tu sveprisutna kao nositelji zaigranosti, maštovitosti i nade.
Autor je podjednako zastupio interijer i eksterijer unutar odabranih fotografija, a svoje je motive prikazao sa senzibilitetom, blagonaklono i s poštovanjem.''

Također, dan nakon otvorenja izložbe (22. siječnja u 19 sati), autor će gostovati u Fotoklubu u okviru programa ovogodišnjih Photo Talkova i kroz razgovor i druženje predstaviti svoj rad.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske,Grada Splita,Splitsko-dalmatinske županije, Varaždinske županije, Grada Varaždina, Gradskog muzeja Varaždin, Foto kluba "Sloboda" Varaždin, Općine Cestica, Općine Vinica, Varaždinske biskupija, Varaždinskih vijesti, Općine Maruševac i Zajednice tehničke kulture grada Varaždina.

Izložbu možete pogledati do 13. veljače 2020.