Blagdanske radionice u Galeriji umjetnina

Tijekom predstojećih blagdana splitska Galerija umjetnina organizirat će likovne radionice za djecu, ali i za odrasle, za koje ne sumnjamo da će privući velik broj zainteresiranih.

Likovna radionica za odrasle Doba svjetlosti održat će se 23. prosinca u 18.30, i na njoj će u 90 minuta polaznici raditi s bojama za staklo. Simbolika te tehnike sadržana je u činjenici da je u ovo doba Sunce na najnižoj točki, nakon koje se počinje dizati, što je u svim kulturama vezano za buđenje svjetlosti. Zbog toga će se ponuditi tehnika bojanja stakla, odnosno vitraja koja najbolje afirmira svjetlost. Sudionici trebaju donijeti čaše, zdjele, boce, tegle... koje će ukrasiti izabranim motivom ili slikajući direktno na staklo. Zainteresirani se moraju prijaviti najkasnije do 22. prosinca, odnosno do popune predviđenog broja mjesta, na telefon 021 350-128 ili mobitel 091 7655 713.

Na iste brojeve telefona do 26. prosinca mogu se prijaviti sudionici radionice za djecu koja nosi naslov Doba čarolije, a održat će se 27. prosinca u 10 i u 12 sati, u dvije grupe po 90 minuta. Na njoj mogu sudjelovati učenici osnovnih škola koji će raditi flomasterima, kolažom, pastelama i raznim tkaninama. Svako dijete imat će priliku samo oživotvoriti likove iz novogodišnjeg folklora i od praznih kartonskih obrisa izabranog lika (Djed Mraz, Jelen Rudolf, Zubić Vila, patuljci) stvoriti, nacrtati, obojati i obući svog junaka.

Osnovci će imati priliku sudjelovati i na drugoj radionici Likovni diktat, koja će se održati također u dvije grupe 8. siječnja. Koristeći ugljen, akvarel, tempere i flomastere mali polaznici će imati zanimljiv zadatak: voditeljica radionice će od nekoliko slika hrvatske apstraktne umjetnosti iz fundusa Galerije umjetnina izvući najintrigantnije i najkonkretnije gradbene elemente te ih riječima opisati i staviti zajedno u formu likovnog diktata, koji će diktirati sudionicima radionice. Osnovci će, pak, bez prethodnog vizualnog kontakta s djelima, crtati po konkretnim naputcima voditeljice, no ipak će se ostaviti prostor za improvizaciju i vlastito tumačenje. Djela naslikana po vlastitom viđenju izgovorenog neće biti identična ni originalu ni jedno drugom, iako su nastala po istim uputstvima. Na kraju sata sudionici radionice poredat će svoja djela te ih uspoređivati i komentirati. Prijave za ovu radionicu su do 7. siječnja 2014.