Članovi Fotokluba Maribor izlažu u Galeriji fotografije Fotokluba Split

U ponedjeljak, 9. svibnja u 19 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvara se gostujuća izložba ''Različiti pogledi'' autora članova Fotokluba Maribor. Splitskoj će se publici predstaviti 28 autora s 81 fotografijom. Koncept izložbe počiva na autorskim interpretacijama bliske društvene aktualnosti i iskustva izolacije i fizičkog distanciranja uslijed pandemije koronavirusa.
 
''Važnost fizičkog bivanja, prisutnosti tijela i fizičke blizine odnedavno je spoznalo čitavo društvo. Proglašenjem pandemije COVID-19, vlasti diljem svijeta uvele su manje ili više stroge mjere koje su od ljudi zahtijevale neviđene oblike izolacije. (...) Svakodnevno izvještavanje o rapidnom rastu broja preminulih osoba u nekim mjestima utjeralo je strah u kosti, do te mjere da je zaštita vlastitog tijela od vanjskih utjecaja za mnoge postala primarna briga.'', navodi se u tekstu predgovora izložbi.
 
Prvi amaterski fotografski klub u Mariboru osnovan je 1903. godine pod imenom Društvo ljubitelja fotografije – Touring klub. To je samo desetak godina nakon osnivanja fotografskog društva Linked ring u Londonu, odnosno prvog fotoamaterskog društva u Europi uopće, koji je ujedno označio početak i naglo širenje fotoamaterskog pokreta u Engleskoj i Europi. U to vrijeme u Engleskoj je osnovano 256 klubova fotografa amatera, a drugdje u Europi tada su postojala samo 23 fotografska kluba, među kojima je bio i spomenuti mariborski.
Formalno je pod današnjim imenom Fotoklub Maribor ustanovljen u siječnju 1936. godine, i od tada kontuirano djeluje, izuzevši razdoblje Drugog svjetskog rata, sve do danas. Tijekom tih godina klub je znatno utjecao na razvoj umjetničke fotografije u ovom dijelu Europe i u svijetu, a u njemu je odgojen i djelovao je velik broj eminentnih slovenskih amaterskih i profesionalnih fotografa i fotografskih umjetnika.

 
Iz Fotokluba Split poručuju kako su iznimno zadovoljni ovom suradnjom i izložbenom razmjenom, za koju se nadaju da će postati tradicionalna. Naime, već iduće godine članovi Fotokluba Split trebali bi sa svojom izložbom gostovati u Sloveniji kod Fotokluba Maribor. Isto tako, vrijedi spomenuti da ova godine nije incijalna godina suradnje samo s Fotoklubom Maribor, već i sa Kraljevskim fotografskim udruženjem iz Londona (najstarijim fotografskim udruženjem na svijetu, čija je članica i Kate Middleton), a čija izložba nas u Galeriji fotografije očekuje u rujnu.
 
Izložba je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ''Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split'' koji se financira iz sredstava podrške Zaklade "Kultura nova" i može se pogledati do 1. lipnja 2022.