Dalibor Cikojević: Hommage Jelki Bakašun

Prvi u nizu koncerata i događanja kojima će se obilježiti 90. obljetnica Glazbene škole Josipa Hatzea u školskoj godini 2016./2017., recital je pijanista Dalibora Cikojevića, koji će se održati u utorak, 8. studenog u Foyeru splitskog HNK u 18 sati.

Dalibor Cikojević, nekadašnji učenik dotične škole, a danas istaknuti pijanist i glazbeni pedagog te dekan Muzičke akademije u Zagrebu, glazbeni put počeo je već  u sedmoj godini kada ga je u svijet glazbe i pijanizma uvela profesorica Jelka Bakašun. Jelka Bakašun odgojila je niz generacija glazbenika od koji su neki zauzeli važno mjesto na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni, poput pijanista Kemala Gekića, već istaknutog Dalibora Cikojevića, te svestranog glazbenika i skladatelja popularne glazbe Tončija Huljića. Na programu koncerta djela su F. Chopina, L. van Beethovena, S. Rahmanjinova, S. Prokofjeva i B. Papandopula.

Pijanist Dalibor Cikojević jedan je od najistaknutijih glazbenika svoje generacije u Hrvatskoj. Redovito nastupa u zemlji i inozemstvu, a pored zapaženih solističkih recitala i nastupa s orkestrima, naročito se istaknuo  interpretacijama djela hrvatskih skladatelja B. Papandopula i B. Kunca. O tome svjedoči pet nosača zvuka na kojima su premijerno zabilježena antologijska djela ovih skladatelja te nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika „Milka Trnina“ za posebno umjetničko ostvarenje i diskografska nagrada „Porin“ za najbolji album klasične glazbe. Dalibor Cikojević dugi je niz godina djelovao kao glazbeni pedagog u Austriji,  između ostalog  i na Universität für Musik u Beču, a sada je redovni profesor i dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Institucionalno glazbeno obrazovanje u Splitu već 90. godina održava se u sklopu gradske glazbene škole, danas poznate pod nazivom Glazbena škola Josipa Hatzea. Duga povijest škole bilježi se od 1927., kada su se iz okrilja Zvonimirove glazbene škole izdvojile Jelka Karlovac i Mery Mayer – Žeželj, koje su osnovale vlastitu violinističko-glasoviračku školu. Iduće godine ta je ustanova prerasla u Gradsku glazbenu školu, koja je tada bila jedina redovna glazbena škola u Splitu i u cijeloj Primorskoj banovini koju je pomagala Općina, a odobrilo je i Ministarstvo prosvjete. S namjerom odavanja priznanja glazbeno-pedagoškom i skladateljskom radu svojega sugrađanina skladatelja Josipa Hatzea, koji je i odgojio generacije glazbenika, Skupština općine Split na sjednici od 2. srpnja 1964. donijela je odluku o odobrenju promjene naziva škole, koja se od tada naziva – Muzička škola Josip Hatze u Splitu. Kontinuirani razvoj osigurao je školi, njezinom osoblju i nastavnicima, kao i učenicima, zavidnu reputaciju u Hrvatskoj, ali i šire.