Deset hrvatskih i jedna europska premijera na 14. FMFS-u

Četrnaesta splitska filmska fešta, tijekom koje se slavi raznolikost zemalja cijelog mediteranskog bazena, otvorit će se 17. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice. Publika Festivala mediteranskog filma Split, više nego ikad dosad, zbog situacije s pandemijom i velikih festivala koji su se mahom održali online, imat će ekskluzivu mogućnost među prvima vidjeti ponajbolje od aktualne mediteranske kinematografije na velikom platnu.

Maraton od čak deset hrvatskih dugometražnih premijera otvara nagrađivani turski film "Još jedan dah" u kojem su napeta i dinamična radnja, snažan reperski soundtrack, talentirani mladi glumci i Istanbul kao kulisa samo dio preporuka. U Splitu će se premijerno u Europi, i tek par dana nakon svjetske premijere na Tribeca Film Festivalu, prikazati napeti grčko-nizozemski "Bez kajanja", naslov koji će gledatelje na Bačvicama do zadnje minute držati u neizvjesnosti.

Jedan od filmova godine je i "Noć kraljeva" koprodukcija Francuske i Obale Bjelokosti, a među atrakcije festivala zasigurno spada i malteški "Luzzu", priča o ribarima i drvenim brodovima, prvi naslov iz ove mediteranske zemlje ikada prikazan u konkurenciji nekog "A" festivala. Posebno se ističe impresivna izvedba naturščika Jesmarka Sciclune pa ne čudi što je u Sundanceu osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Francuska "Mala mama" stiže iz natjecateljskog programa ovogodišnjeg Berlinalea, a novi je film redateljice Celine Sciamma, poznate po nagrađivanom "Portretu djevojke u plamenu". Fantastični palestinski "200 metara" u venecijanskom programu Giornate degli autori osvojio je nagradu publike, portugalska drama "Podređena" nagrađena je za najbolji scenarij u Tallinnu, a snažna i iznimno napeta turska drama "Bratov čuvar" prikazana je u programu Panorama filmskog festivala u Berlinu.

Ovogodišnji FMFS zatvara bugarska humorna drama "Strah" redatelja Ivayla Hristova, u čijem filmu se kroz niz apsurdnih, komičnih i tragičnih situacija pokušava rušiti barijere netolerancije, straha i usamljenosti u jednoj maloj zajednici blizu turske granice.

- Uz nadu kako je zbog epidemioloških mjera ovo posljednje 'reducirano' izdanje FMFS-a, u godini koja je za cijelu filmsku industriju bila izazovna, zanimljivo je da je upravo kinematografija Mediterana bila izrazito produktivna, pa je pred publikom deset podjednako zanimljivih naslova i jedan od najjačih programa u povijesti FMFS-a - istaknuo je Alen Munitić, direktor ove manifestacije u sklopu koje će se prikazati naslovi iz osamnaest zemalja.

Munitić je istaknuo program ''Ješke'' u sklopu kojeg se hrvatski autori kratkometražnih filmova u ''prime time'' terminu bore i za nagradu od 14 tisuća kuna.

  • Zanimljivo je naglasiti raznolikost ovogodišnjih filmova u ovom publici omiljenom programu. Prikazujemo animirane "The Raft" Marka Meštrovića i "Sve te senzacije u mom trbuhu" Marka Dješke, tri igrana "Glasovna poruka" Josipa Sunka, "U šumi" Sare Grgurić i "Angina Pectoris" Filipa Mojzeša, te četiri dokumentarna kratkiša. Uz novi film Renate Poljak ''Split'' kojeg prikazujemo na otvaranju, tu su "Breed" Paule Skelin, "Više od 35" Timy Šareca te "Komad Mirana" grupe autora – otkrio je Alen selekciju ''Ješki''.

 

Druga open air festivalska lokacija je plato ispred Doma mladih, gdje će se prikazivati najbolje od međunarodnog kratkog filma, program za kojeg je odabrano 16 naslova od čak 364 prijavljenih. Među njima su dobitnik Zlatne palme u Cannesu egipatski "I Am Afraid to Forget Your Face", francuski "Dustin" nagrađen u Torontu i slovenski film "Sisters" dobitnik Grad Prixa u Clermont-Ferrandu.

 

Sukladno važećim preporukama HZJZ, i ove godine kapacitet Ljetnog kina Bačvice je 300 gledatelja, pa je ulaznice poželjno kupiti na vrijeme. Prodaja kreće ovog četvrtka (10. lipnja) i to online na www.fmfs.hr, a od istog dana svakodnevno će ih biti moguće kupiti i na blagajni ljetnog kina ''Bačvice'' od 19:30 do 22 sata. Kako bi se izbjegle gužve na ulazu organizatori će kino otvoriti sat vremena prije projekcije (od 20:30 sati), a druženja u kinu uz "sotto voce" glazbu i piće nakon projekcija rezervirana su isključivo za gledatelje s ulaznicom koji su tog dana bili na projekcijama na Bačvicama ili ispred Doma mladih.

- Unatoč svim okolnostima prošle godine bili smo među prvim filmskim festivalima na svijetu koji se održao uživo, a potom su sva naša kina uspješno radila čak do početka listopada. Uz sve to, nismo imali niti jedan zabilježen slučaj zaraze u našim kinima. Iako smo u još jednom "smanjenom izdanju" vjerna publika je ta koja FMFS-u daje njegovu prepoznatljivu i jedinstvenu energiju zato sam siguran da je pred nama još jedan odličan Festival. Uz publiku, veliko hvala i institucijama, partnerima, sponzorima i predstavnicima medija, zahvaljujući kojima smo stigli u ove ozbiljne festivalske godine – kazao je Munitić.

 www.fmfs.hr