Disku(r)sija predstavlja Laszla Vegla

 Disku(r)sija  u srijedu, 09.04.2014. u 19 h u kavani LE MONDE predstavlja Laszla Vegla, gosta splitskog programa Writers in residence, srpskog i mađarskog pisca, dobitnika brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. 

O  njegovoj novoj knjizi Neoplanta - obećana zemlja, najbolje govori tekst Teofila Pančića:
Ako neko može da napiše sublimativni roman o današnjem Novom Sadu, Ujvideku, Neusatzu i ostalim „narodnim“ imenima one marijterezijanske Neoplante - onda je to Laslo Vegel.

Iz više razloga, mada je dovoljan taj što Novi Sad nema boljeg živog pisca-hroničara, esejističkog komentatora (i lamentatora, zašto da ne) svojih mena i turbulencija od ovog sada već klasika savremene mađarske, vojvođanske i jugoslovenske književnosti. I Vegel je taj roman, bogme, i napisao: zove se Neoplanta - obećana zemlja, izašao je na mađarskom a uskoro će izaći i na srpskom jeziku.

Vegel je Neoplantom superiorno zaokružio (ili još, nadati se, nije zaokružio?) kompleks tema započetih na jedan način još u Memoarima jednog makroa, a potom na drugačiji, današnjem njegovom poimanju pisanja bliži način razvijanih u knjigama poput Pareneze, Duple ekspozicije, Života na rubu ili Priča iz donjih predela.

Srpsko-mađarsko-nemački kopmpleks; odnos starih i novih većina i manjina; države, granice i daleke, hladne prestonice na severu ili jugu; „starosedeoci“ i „dođoši“; „urbano“ i „ruralno“; racija 1942. i retorzija 1944-45; identitetske mene i prilagođavanja u svrhu preživljavanja; K u. K. sentiment i južnoslovenski polet naše mladosti; „Balkan“ i „Mitteleuropa“; socijalizam i posledice; rajska kič-slika multikulti ravničarske idile i skladnog cvrkuta zvona sa ovdašnjih crkava iza koje se kriju masovne grobnice i nataložene predrasude svih prema svima...

Provedite još jednu literarnu večer uz cijenjenog gosta, moderaciju Marija Glavaša i tekstove koje će čitati Bruna Bebić.