Disku(r)sija s Ralphom Hammerthalerom

Ciklus književnih večer Disku(r)sija splitske udruge Kurs u srijedu, 5. veljače u 19.30 ugostit će u kavani Le Monde u Plinarskoj ulici njemačkog pisca Ralpha Hammerthalera, aktualni gost programa Writers in Residence kojega ta udruga uspješno već dulje vrijeme provodi.

Hammerthaler će u Le Mondeu predstaviti svoj najnoviji roman "Der Sturz des Friedrich Voss" (Pad Friedricha Vossa), objavljen 2010. godine. Priča je to, utemeljena na stvarnim događajima, o uspješnom liječniku iz doba DDR-a koji nakon pada staroga komunističkog režima doživljava osobni i profesionalni pad.

- Kao što istina o životu u DDR-u ima tisuću lica, ima ih i Friedrich Voss, a i svaki čovjek. Krojeći roman od komadića priča i isječaka sjećanja raznih pripovjedača, Hammerthaler prepušta čitatelju da sam donese zaključak kako o glavnome liku tako i o događajima u njegovu životu, stoji u pozivu iz udruge Kurs.
Tekstove iz knjige čitat će glumica Bruna Bebić, a moderatorica je Patricija Vodopija. Osim predstavljanja romana, ona će s njemačkim književnikom razgovarati i o razlikama u pisanju romana, drama i libreta, o istočnoj i zapadnoj Njemačkoj nekad i danas, socijalizmu, kapitalizmu, o njemačkoj književnoj i kazališnoj sceni, ali i njegovim viđenjem Splita u kojem boravi kao gost Kursovog programa.

Ralph Hammerthaler rođen je 1965, i već godinama živi i radi u Berlinu nakon studija u Münchenu, Berlinu i Jeni. Diplomirao je sociologiju, s diplomskim radom o političkoj otvorenosti. Šest godina pisao je feljtone za Süddeutsche Zeitung, gdje je uređivao i kulturnu rubriku. Objavio je niz stručnih knjiga, bavio se i izdavačkom djelatnošću, a dosad je objavio tri romana: "Alles bestens" (Sve najbolje) 2002. godine, "Aber das ist ein anderes Kapitel" (Ali to je već druga priča) 2007. i "Der Sturz des Friedrich Voss" (Pad Friedricha Vossa) 2010. godine. Osim proze, piše drame i libreta za opere, koje su između ostalog izvođene u Düsseldorfu, Münchenu, Berlinu, Mexico Cityju, Sibiru. U sezoni 2006./07. radio je kao gostujući dramaturg poznatog berlinskog kazališta Schaubühne. Otvorena je i Facebook event stranica za ovaj zanimljivi književni susret.