Face od fotografije u Marmontovoj

Ove subote u sklopu programa 58. Splitskog ljeta, u Galeriji Fotokluba Split u 20 sati, otvara se izložba najboljih novinskih fotografija protekle godine, Hrvatska novinska fotografija 2011, a moći ćete je pogledati sve do 22. kolovoza.

Iznimno smo ponosni što je nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji „Kultura i umjetnost“ osvojila naša Maja Prgomet, pošto je u natječaju sudjelovalo 120 autora s 1842 fotografije. U ostalim kategorijama slavili su: Damir Senčar / HINA (Događaj), Darko Mihalić / Globus (Svakodnevni život), Damir Senčar / HINA (Reportaža), Željko Hladika / PIXSELL (Portret), Božo Vukičević / CROPIX (Sport) i Stipe Surać (Priroda i okoliš).

Hrvatska novinska fotografija je projekt koji obuhvaća natječaj za najbolje novinske fotografije, putujuću izložbu 100 najboljih radova i prateću fotomonografiju. U njemu sudjeluju profesionalni hrvatski fotoreporteri s radovima iz cijelog svijeta. Projekt je započeo 2003. i svakom godinom raste opsegom i kvalitetom. Cilj je obuhvatiti cjelokupno djelovanje hrvatskih fotoreportera diljem zemlje i u inozemstvu. Naglasak se stavlja na domaću produkciju, ali se ne zanemaruje niti rad koji obavljaju diljem svijeta.

Osnovica izbora najboljih radova jest tročlani međunarodni žiri, sastavljen od profesionalaca koji poznaju prilike u Hrvatskoj i regiji, ali nisu direktno vezani za svakodnevnu scenu i fotoreportere. Fotografije koje sudjeluju u natječaju su šifrirane, a svi podaci o autoru i pripadajućoj medijskoj kući budu izbrisani kako bi žiri imao nepristran pristup izboru.