Festival arheološkog filma, drugi put!

Drugi Međunarodni festival arheološkog filma održat će se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu 8. i 9. studenoga 2012. Otvaranje Festivala održat će se u MHAS-u 8. studenoga, 2012. u 16.30 sati. Osamnaest filmova u konkurenciji natječe se za tri festivalske nagrade i nagradu publike. Filmovi arheološke tematike iz Italije, Francuske, Poljske, Irana, Grčke, SAD, Slovenije, Irske, Belgije i Hrvatske bave se raznolikim i zanimljivim temama, a među njima je i nagrađeni film s upravo završenog festivala u Bordeauxu Ponovno pronađeni parfem.

Da arheologija  krije iznimno zanimljive priče na festivalu se može vidjeti iz filmova koji govore o velikom rimskom požaru i Neronovom ludilu, o tome kakvi su se parfemi koristili u antici, o tajnama Vučedolskog kalendara i Stonehengea, o 'pustinjskim katedralama' Korzike, gradu Boga Baala, prvim Europljanima...

Osim filmova u sklopu Festivala 6. studenoga otvorit će se i izložba o  iznimno bogatoj srednjovjekovnoj arheološkoj baštini otoka Brača. Na festivalu će boraviti i brojni ugledni gosti: Lydie Joan (programska direktorica Medjunarodnog festivala arheološkog filma u Besançonu i članica žirija u Splitu),  Audrey Habasque (predstavnica festivala u Besançonu),  Luc Ronat ( autor nagrađenoga filma Ponovno pronadjeni parfem) Bernard David-Cavaz ( redatelj filma Grad i smrt), Renée Colardelle, donedavna ravnateljica Arheološkog muzeja u Grenobleu i voditeljica arheoloških istraživanja o kojima govori Grad i smrt, Stefano Moretti (redatelj filma Neronova Domus Aurea), Darko Puharić (redatelj filma Najstariji europski kalendar), Hrvoje Jelavić Šako autor filma Dioklecijanovi podrumi, te  Henri-Louis Poirier, redatelj filma Putovanja klaustra, čiji je film Tragovi jednoga grada - Carcassonne  nagrađen 2010. u Splitu.