Francuskom filmu drugi MFAF

‘Zaboravljeni robovi s otoka Tromelin’, francuski film u režiji Thierry Ragoberta koji govori o grupi robova sredinom 18. stoljeća preživjelih u brodolomu da bi se zatim borili za život na otoku površine jednog kilometra usred Indijskog oceana pobjednik je 2. međunarodnog festivala arheološkog filma završenog u Splitu u petak uvečer.

Drugu nagradu stručnog žirija osvojio je iranski film ‘Kul Farah’ redateljice Mahvash Sheikholeslami o pastiru koji samoincijativno čuva važan arheološki lokalitet, a treću ‘Prvi Europljani’ Axela Clevenota, film koji vodi kroz kulturne, umjetničke i tehničke faze koje su udarile temelje europskom identitetu. Nagrada je replika skulpture Hrvatski kralj Vaska Lipovca. Posebno priznanje žirija pripalo je filmu ‘Dioklecijanovi podrumi’ Hrvoja Jelavića – Šake, koji je osvojio i od ove godine uvedenu nagradu publike.

Stručni žiri radio je u sastavu Joško Belamarić, znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti, Lydie Joan, programska direktorica Međunarodnog festivala arheološkog filma u Besançonu, Mate Zekan, muzejski savjetnik MHAS-a, Eduard Galić, redatelj i Bruno Kragić, filmolog. U dva dana trajanja festivala u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika publika je imala priliku vidjeti 18 filmova iz deset zemalja u službenoj konkurenciji.

Festival je zatvorila direktorica festivala prof. Lada Laura koja je iskazala zadovoljstvo brojem publike i kvalitetom filmova te naglasila kako je ovaj festival u svjetskim okvirima poseban po mjestu održavanja. Umjesto u kino dvorani filmovi arheološke tematike ovdje se gledaju u ‘prirodnom’ ambijentu kojega nudi Muzej hrvatskih arheoloških spomenika. U uvjerenju kako će festival postati tradicionalan ravnateljica je na kraju pozvala publiku na sljedeći festival koji se održava za dvije godine.