Frane Šitum: Naoružanje za mir

Izložba umjetnika Frane Šituma pod nazivom Naoružanje za mir otvara se u ponedjeljak, 30. listopada u 20 sati, u Dioklecijanovim podrumima (zapadni dio).

“NAORUŽANJE ZA MIR“

„Najviše ratno umijeće je savladati neprijatelja bez borbe.“ – Sun Tzu

„Ulazite u izložbeni prostor. Vrijeme kao da se zaustavilo u trenutku kad metak leti zrakom put Vas. Upravo gledate u njega, a on Vam otvoreno prijeti. U ovom golemom, predimenzioniranom metku, skoro dvanaest metara duljine, vidite vlastiti odraz, ali i odraz svijeta koji Vas okružuje – svijeta koji pretendira na mir, ali je u stvarnosti sam sebi kontradiktoran. Iz ove činjenice proizlazi naziv prostorne instalacije Frane Šituma – Naoružanje za mir.

Ovo nije prva instalacija u kojoj Šitum istražuje teme međuodnosa/suprotnosti pojmova, ali jest prva u kojoj se bavi paradoksom sukoba, a samim time i mira. Pojam sukoba, ili možda prikladnije rečeno rata, je paradoksalan jer ujedno podrazumijeva konflikt (primjerice nacije spram nacije), ali i ujedinjenje (mnoštva ljudi često i različitih interesa unutar neke nacije). U skladu s neoplatonističkom idejom da svjetlo ne postoji bez tame i obratno, tako konflikt ne postoji bez neke vrste sloge. Ratno stanje ne bismo mogli prepoznati bez poznavanja mira. Konflikt nastaje onog trenutka kad se pojam i percepcija mira promijene; kad se interesi i ideologije počnu razilaziti. Jaz među njima s vremenom raste dok, često doslovce, ne eksplodira. Po razrješenju konflikta ponovno vlada neko razdoblje „mira“ ili barem zatišja, da bi se ciklus ponovio. I tako kroz cijelu povijest čovječanstva.“

 Iz predgovora, Dora Derado

 
Frane Šitum nakon završene srednje umjetničke škole upisuje kiparski odsjek na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu. 2010. g diplomirao je kao magistar kiparstva u klasi prof. Kuzme Kovačića. Do sada je ostvario šest samostalnih kiparskih izložbi i sudjelovao na  više skupnih izložbi. Autor je četiri javne skulpture,  nekoliko plaketa i nagrada, te makete izvornog izgleda Dioklecijanove palače, čiji je odljev u bronci postavljen pokraj nove turistčke palačeu Splitu.  Dobitnik je prve nagrade za  “umjetničko rješenje Uređenja  trga Gaje Bulata”(trg ispred HNK) tima autora; Đani Martinić mag.kiparstva, Frane Šitum mag.kiparstva i Damir Vujčić dipl. Ing. Arh. Također je član HULU Split.

Izjava autora Frane Šituma o izložbi:
„Problemi se javljaju u poimanju i percepciji „Mira“ i kao stanja  neke osobe i kao funkcioniranja određenog društva. Takva, različita shvaćanja postaju tempirane bombe, glavno eruptivno gorivo za ono oprečno, odnosno rat. U težnji da se održi „nešto“ što predstavlja osnovni uvjet za normalni život događa se kontraefekt i samo je pitanje vremena kada će takvo stanje eskalirati i kojih će razmjera biti posljedice istog.

U ovako postavljenoj zbilji i na osobnoj razini teško je, gotovo nemoguće zauzeti ispravan stav jer u trenutku kad to učiniš shvatiš da si upravo tim činom ušao u koncept „naoružanja za mir“. Prethodno navedene misli i činjenice mene osobno dovode u „pat poziciju“ iz koje ne mogu izići. Na kraju, taj fenomen uočavam u svim strukturama, te smatram kako je nužno da se ovo pitanje konstantno propituje tako da se stvori kolektivna svijest o ovom svevremenskom problemu“ 

Izložbu možete pogledati do 18. studenog 2017.