Galerija Škola premijerno sudjeluje na Noći muzeja s izložbom Veljka Popovića i Vaska Lipovca

Brojna zainteresirana javnost će u petak, 1.2.2019. u Galeriji Škola u Splitu moći premijerno pogledati višestruko međunarodno nagrađivan animirani film splitskog autora Veljka Popovića „Biciklisti“, te dosad javnosti ne izlagane radove velikog splitskog umjetnika Vaska Lipovca koji su svojim mediteranskim šarmom i erotskom provokacijom nadahnuli samo stvaranje i vizualni prosede filma.

Naziv izložbe „Anatomija animiranog filma Biciklisti“ upravo najavljuje ideju same izložbe koja će analitično i studiozno pristupiti opusima dvaju splitskih umjetnika različitih generacija, različitih medija ali sličnog nadahnuća, motiva i životne i stvaralačke energije.

Veljko Popović će izložiti razrade i studije likova, tj. glavnih protagonista filma, sve scenografije, te u fazama stvaranja poput animatika zorno predočiti mukotrpan i zahtjevan proces izrade animiranog filma.  S suprotne strane galerije „gledati“ će ga za ovu prigodu premijerno izloženi radovi (slike, tempere, crteži i grafike) Vaska Lipovca, tj. svima prepoznatljivi, pitki Vaskovi vizualni motivi koji su poslužili kao nepresušno nadahnuće u kreativnom procesu izrade filma.

“Sport i seks, dva tjelesna zadovoljstva, Lipovčevi su glavni motivi. Iako se iscrpljivao cjelodnevnim radom i živio skromno, suzdržano i tiho, njegovo djelo naprosto pršti hedonizmom. Kad mu dođete u atelje u Vukovarskoj ulici, i danas, godinama nakon što je on otišao, iz stotina kipova i slika pulsira životna radost, neobuzdano tuče iz njegovih guzatih gospođa i njihovih muževa, ili možda ljubavnika, koji začuđeno bulje u vas, samo u sokolskoj majici i čarapama s podvezicama, s čvrstom ljubičastom erekcijom ispod mekanog oblog trbuščića.” -  zapisao je Ante Tomić.

Stvarajući film, Popović je vješto koristio Lipovčev karakterističan stil i pamtljive motive te je time zadržao prepoznatljivost njegova svijeta. Boljim poznavateljima Lipovčevog opusa ostavio je priliku da u filmu prepoznaju i određeni broj direktno prenesenih slika i crteža.

Priit Pärn, veliki estonski animator svjetskog glasa, u obrazloženju nagrade festivala u Hisroshimi rekao je: “If in the same film I can see ultra-fast cyclists, gorgeous asses and half-naked captains- It’s done! I am giving a prize.”...

Premijerom na zagrebačkom Animafestu početkom lipnja 2018. godine započela je, velika svjetska turneja “Biciklista”. Od tada pa do svečanog otvorenja izložbe ovaj petak 01.02. u 19.30h u Galeriji Škola, „Biciklisti“ su prikazani u službenoj selekciji na osamdeset i dva festivala i dvadeset posebnih projekcija. Osvojili su petnaest nagrada, među kojima i na najprestižnijim festivalima u Annecyju, Hiroshimi i Zagrebu.  

Kustos izložbe je Mario Lipovac a voditelj Galerije Škola i organizator izložbe Hrvoje Zuanić.