'Goli' i 'Djeca tranzicije' u Kinoteci Zlatna vrata

Dva dokumentarna filma nastala u produkciji Factuma od utorka, 13. siječnja prikazuju se u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata. Pobjednički film prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala Goli u režiji Tihe K. Gudac na rasporedu je 13., 16, 17., i 20. siječnja, a miljenik domaćih kritičara Djeca tranzicije Matije Vukšića 14., 15., 17. i 20. siječnja.

Goli je prvijenac zagrebačke redateljice u kojem se ona na iznimno hrabar način suočava s obiteljskom prošlošću koju je obilježio boravak njezina djeda u političkom logoru Goli otok.
Film je premijerno je prikazan prošle godine na Sarajevo Film Festivalu gdje je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Prikazan je i na Dokufestu u Prizrenu te na Zagreb Film Festivalu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarnog filma.

Naked Island - trailer from FACTUM documentary on Vimeo.

Djeca tranzicije prati sudbine četvero maloljetnika - Davida, Natalije, Lane i Marte - koji odrastaju danas u Hrvatskoj, istovremeno propitujući kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost. Film je premijerno prikazan prošle godine na Motovun Film Festivalu, a bio je uvršten i u natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. Portal Dokumentarni.net uvrstio je Djecu tranzicije na 5. mjesto popisa deset najboljih dokumentaraca u 2014., a kritičar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić uvrstio ga je na listu 5 najboljih prošlogodišnjih filmova iz Hrvatske i regije.

Children of Transition- trailer from FACTUM documentary on Vimeo.