Karadža Tabulov od četvrtka u GALUMU

U četvrtak, 08. siječnja 2015. godine u 19 sati u Galeriji umjetnina u Splitu, Ulica kralja Tomislava 15, otvara se izložba asamblaža autora Vedrana Karadže Tabulova.
"Vedran Karadža Tabulov je po struci slikar-grafičar i profesor likovne kulture. Osim slikarstvom i grafikom, bavi se i izradom asamblaža, gdje je postigao vrlo visoke dosege u djelima prepoznatljivog iskaza. Koncepcijsko načelo na kojemu ostvaruje asamblaže jest kontrast između različitih predmeta i materijala, kao i inverzije svake vrste, odmicanja, pomicanja i dislociranja, gdje se predmeti stavljaju izvan uobičajenih funkcija.

Otuda proizlaze interakcija, tenzija i konflikt koje obilježava jaka simbolika i metaforičnost, što je u novom ciklusu posebno izraženo. Snaga njegovih djela krije se upravo u suodnosima i sugestijama koje iz njih proizlaze. Poznati predmeti dovedeni su u neobičan kontekst koji šokira, a čiji hibrid ne podržava stvarnost, ali potiče ekspresiju. Ono što valja istaknuti je upravo psihološka i socijalna konotacija njegove umjetnosti.

To se vrlo dobro manifestira kroz metamorfoze predmeta uporabnih vrijednosti, koje podsjećaju na kafkijanske preobrazbe, iza kojih se skriva osjetljiva psiha suvremenog čovjeka pred opasnosti od kaotičnosti svijeta", napisala je Marija Stipišić Vuković u katalogu izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2015. godine, a može se razgledati od utorka do petka od 10 do 18 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, ponedjeljkom je GALUM zatvorena.