Le Monde Analogue u Prostoru

U subotu, 17. lipnja u 18:30 sati  održat će se otvorenje izložbe fotografija Le Monde Analogue, u galeriji Prostor, Plančićeva ulica 2, Split.
 
Le Monde Analogue (LMA, Analogni svijet - https://lemondeanalogue.com/) je udruga osnovana 2017. godine, koja je posvećena promociji analogne fotografije i ulične umjetnosti. Udruga djeluje preko društvenih mreža, ali jednom godišnje organizira event u kojem sudjeluju fotografi iz cijelog svijeta. Osnivačice LMA su fotografkinje Jadranka Kljajić (Split) i Anita Kriško (Varaždin).
Glavna ideja Le Monde Analogue je promoviranje ulične umjetnosti, ali i koncepta kreiranja umjetničkih djela u grupi i pred ljudima, a ne u izolaciji. Upravo zbog toga, za razliku od tipičnog vernissage-a, otvorenje ove izložbe donosi sprejanje grafita uživo preko instalacije načinjene od fotografija otisnutih na platnu. Nakon otvorenja, instalacija se rastavlja i fotografije se postavljaju u izložbu.
Do sada su organizirana tri takva eventa, 2019. u Berlinu, 2021. u njemačkom gradu Goettingenu te u Portu u srpnju 2022 godine.
Ove godine event se po prvi put organizira u Hrvatskoj, u Splitu. Na izložbi će sudjelovati 48 autora iz cijelog svijeta, s ukupno 56 fotografija, a za crtanje grafita je zadužen Segor Garber aka Wens, dizajner vizualnih komunikacija i graffiti writer iz Splita.
Izložba se može pogledati do 23. lipnja.