Martina Filjak i Ante Jerkunica, vrhunski glazbeni događaj za kraj glazbenog programa 69. Splitskog ljeta

Pijanistica Martina Filjak i bas Ante Jerkunica nastupit će na 69. Splitskom ljetu koncertom u Vili Dalmacija 13. kolovoza s početkom u 21 sat. Najbolja i u svijetu najpoznatija hrvatska pijanistica i prvi solist berlinske Deutsche Oper za splitski nastup, redoviti gosti najznačajnijih svjetskih koncertnih i opernih pozornica, pripremili su program s djelima Mozarta, Liszta, Masseneta, Halevyja, Iberta, Dore Pejačević i Rahmanjinova.

Hrvatski glazbenici s velikim međunarodnim karijerama, Filjak i Jerkunica prvi su zajednički koncert održali upravo u Splitu u studenom 2021. a suradnju nastavljaju predstojećim koncertom na Splitskom ljetu. Koncert otvara Mozartova arija Alcandro, lo confesso! Non so donde viene koja od pjevača zahtjeva širok dijapazon ekstrema, od dubina do visina, basovskog glasa. Slijede bravurozne pijanističke Reminiscencije iz Lucije di Lammermoor Franza Liszta, te set francuskog repertoara: Arija Phanuela iz opere Herodiade Julesa Masseneta, arija Kardinala iz opere Židovka Fromentala Halévyja u kojoj je Ante Jerkunica prije nekoliko godina nastupio u Munchenu u produkciji u kojoj je tenorsku ulogu pjevao glasoviti Roberto Alagna. Slijede Četiri Don Kihotove pjesme Jacquesa Iberta. Nakon toga će Martina Filjak izvesti Dvije skice op. 44 Dore Pejačević, čija se 100. obljetnica smrti obilježava ove godine. za čiju je izvedbu Sunčanih polja naša najbolja pijanistica prije deset godina na 59. Splitskom ljetu dobila nagradu Judita. Finale koncerta ispunit će Sergej Rahmanjinov, veliki ruski skladatelj rođen prije 150 godina. Na programu su njegove pjesme: U tišini noći tajne, San, Ne pjevaj ljepotice, Bio sam s njom i Proljetne vode.

Koncert dvoje vrhunskih hrvatskih umjetnika posljednji je glazbeni događaj 69. Splitskog ljeta koje završava 14. kolovoza posljednjom izvedbom drame Gazdarica.

FOTO: Maja Prgomet