Minuta šutnje u galeriji MKC-a

U četvrtak (25. rujna) s početkom u 20 sati u galerijskom prostoru MKC Split bit će predstavljen koautorski projekt pod nazivom Minuta šutnje video umjetnika iz Rijeke i Splita Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića.

Projekt je nastajao u razdoblju od 2012 do 2013. snimanjem na terenu  u brodogradilištima 3. maj i Brodosplitu i to kroz suradnju sa samim radnicima. Audio i video materijali s lokacija splitskog i riječkog brodogradilišta montirani su u više-kanalnu instalaciju koja je dosad predstavljena u Rijeci u Malom salonu, a poslije Splita bit će prezentirana i zagrebačkoj publici u Gliptoteci HAZU.

Iza aktualne ekonomsko političke teme zatvaranja brodogradilišta i kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, stoji društveno marginalizirani, intenzivan rad proizvodnje, stoga su kako objašnjavaju sami autori projekta, u prvom planu ovog rada upravo ljudi, njihovo kretanje, oblikovanje prostora, njihove radnje i geste. Namjera je usmjeriti pozornost na specifične vještine, individualne napore i radne procese koji sačinjavaju tradiciju, a ostaju previđeni u kontekstu šire javne polemike o sudbini brodogradnje u Hrvatskoj.

Izložbu čini složena audio video instalacija koja se sastoji od pet video kanala i osam audio kanala. „Dokumentarne elemente, što predstavljaju temelj video radova, umjetnici – kako tvrdi Boris Greiner u katalogu izložbe, stilističke prevode bez izricanja vidljivih ideoloških opredjeljenja vezanih za razloge moguće propasti (brodogradnje), a bitne konceptualne dimenzije autorskog stava rješavaju upravo galerijskim postavom“.

Po riječima Branke Benčić u katalogu izložbe, „u Minuti šutnje narativnost nije linearna, već je fragmentno  i prostorno strukturirana, a petokanalnu instalaciju povezuje jedinstvena zvučna komponenta koja orkestrira cjelokupni ambijent u audiovizualni doživljaj. Posebna je pažnja ovdje usmjerena na suodnose slike i zvuka (…). Minuta šutnje proizlazi iz interesa autora za dva brodogradilišta koja im se nalaze u neposrednoj blizini, interes koji može služiti kao okvir za paradigmatičan primjer reflektiranja različitih socijalnih , gospodarskih odnosa, aktualnih stanja i trenutnih pozicija u Hrvatskoj.“