Mrle iz Leta 3 u Splitu nastupa kao glumac

S početkom rujna, ne započinje samo nova školska godina nego i sezona važnih kulturnih događanja u Splitu. Otvara ih drugo izdanje IKS festivala – Međunarodnog festivala suvremenog kazališta. Ono će se odvijati u Splitu 3. – 12. rujna na nekoliko pozornica: Amfiteatar Multimedijalnog kulturnog centra (Dom mladih), Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište mladih, Galerija umjetnina i u Dioklecijanovim podrumima u kojima će se, u suradnji sa Perforacije Festival, održati Noć performansa.

Ovogodišnja selekcija prikazuje projekte visoke izvrsnosti i međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji kroz specijalan projekt - Putevima kazališta inovacije na Mediteranu te prikazuje neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske, talijanske i španjolske regije.

Njegov ovogodišnji kazališni program započinjemo predstavom Too late! poznate talijanske kazališne skupine Motus, zatim će putevima kazališta inovacije predstaviti španjolsku skupinu Erre que erre s plesnom predstavom Hoogerman u sklopu projekta Putevi plesa u suradnji sa Hrvatskim institutom za pokret i ples te Španjolskom ambasadom, a nastavit će selekcijom INTEATRO Festivalom iz Ancone. Okosnica projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu jest održivost suvremene kazališne scene u kontekstu lokalnog i regionalonog razvoja na području Dalmacije.

Istodobno s mediteranskim programom u predstavljački kontekst unose i dvije srpske produkcije – mladi redatelj Marko Manojlović s Predstavom u stanu, i novom produkcijom Parobrod teatra, centra za nezavisnu kulturu u Beogradu s predstavom U samoći pamučnih polja.

6. rujna na sceni Amfiteatra u Multimedijalnom kulturnom centru (Dom mladih) ugostit će Kazalište Hotel Bulić u čijoj se produkciji postavilo djelo Antonin Artauda, nova uspješnica redateljice, glumice i producentice Senke Bulić. Svakako, ovaj ekperiment, spoj suvremenog glumačkog izraza, plesa i glazbe, s kojim trojac Senka Bulić, Ivana Jozić i Damir Martinović Mrle oživljavaju Artaudovu filozofiju buke i teatra tijela, potpune slobode i kreacije, nikako ne smije propustiti.

Teatar Rubikon donosi queer katoličku dramu Coito ergo sum, opjevavanje Filozofije u budoaru,  još uvijek kontroverznog i provokativnog pisca Markiza de Sadea u opernoj formi. Kao svoj doprinos ulasku Hrvatske u Europsku uniju, a kroz fraktalnu filozofiju, sve mu se više približava splitski Fraktal falus teatar s projektom Victimize, koji istražuje odnos zapadne kulture prema patnji te odnos zlostavljanih i zlostavljača postavljajući na scenu istinite priče i događaje.

Koliko je Očevidnik kazališta pospješio kazališnu praksu, njenu izvrsnost na hrvatskoj sceni, koja je njegova primjena, ali i nedostaci, pričat će se na tribini u Domu mladih 10. rujna s početkom u 19 sati na sceni Amfiteatra. Tribina se organizira u suradnji sa internet portalom za izvedbene umjetnosti Teatar.hr i Mrežom izvedbenih umjetnosti kroz Festival Perforacije koje donose i dva rezidencijalna projekta umjetnika Marka Markovića i Antonia Grgića te umjetnički događaj Noć performansa koji će predstaviti lokalne splitske umjetnike ali i umjetnike iz šire hrvatske regije.

Plesna decentralizacija kulturne proizvodnje i distribucije provodi se u sklopu projekta Nomad on the road (Nomadska plesna akademija) s partnerom Dani suvremenog plesa Varaždin i imati ćemo priliku vidjeti novi rad mlade koreografkinje i plesačice Ine Sladić. Orgazmička predstava Šuma drvo skoro skroz, kolektiva SKROZ započeti će i svršiti u Gradskom kazalištu mladih prema kultnoj knjizi američke underground autorice Nin Andrews, 'The Book of Orgasms' i postaviti pitanje može li jedan orgazam promijeniti tijek ljudske povijesti?

Alternativna umjetnost, ona koja se bori protiv logocentričnosti i ideologije, a zagovara istraživanje i razvoj progovara i off scenom u koju smo ove godine uvrstili Dadante  - udrugu za razvoj eksperimentalne umjetnosti s posebnim ciljem – Odlučna bitka za genij Splita! i anarho scenu Darka Pivca, aktivista i umjetnika popularnog ratnog Bountya s predstavom Anarh 1904 – 2012, koja će zasigurno probuditi živopisan duh specifičnog kvarta, starog splitskog naselja Varoša i progovoriti o životu današnjeg puka, onog suvremenom, radikalnog a u predstavi pričat će se o NATO-u, EU i religiji.


Ulaznice se po cijeni od 30 kuna mogu kupiti u Staroj gradskoj vijećnici u centru grada od 18:00 – 22:00  i sat vremena prije predstave na blagajni kazališta.

 

PROGRAM IKS-a 2013

3. rujna
TOO LATE! Motus (Italija)
Amfiteatar MKC Split | Dom mladih, 21:00

4. rujna
HOOGERMAN, Erre que erre danza (Španjolska)  
Gradsko kazalište lutaka, 19:00

U SAMOĆI PAMUČNIH POLJA, Parobrod  (Srbija)  
Galerija umjetnina Split, 21:00

5. rujna
INTEATRO FESTIVAL (Italija)
L’UOMO PERFETTO Compagnia Mara Cassiani
HAND PLAY  7 -8 chili
Gradsko kazalište lutaka, 19:00

PREDSTAVA U STANU, Marko Manojlović (Srbija)
Kružićeva 4, 21:30    
 
6. rujna
REKVIJEM ZA ORGANE  Kazalište Hotel Bulić (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split |Dom mladih, 21:00

7. rujna
INA SLADIĆ (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split|Dom mladih, 21:00

8. rujna
COITO ERGO SUM, Teatar Rubikon  (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split|Dom mladih, 21:00

9. rujna
ŠUMA, DRVO, SKORO, SKROZ, Skroz (Hrvatska)
Gradsko kazalište mladih, 19:00

MARKO MARKOVIĆ Konfrontacije
Galerija MKC Split | Dom mladih, 21:00

10. rujna
tribina Očevidnik kazališta – njegova primjena i nedostaci
Mreža izvedbenih umjetnosti , Amfiteatar MKC Split | 19:00

VICTIMIZE, UZGON Fraktal falus teatar (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split | Dom mladih, 21:00

11. rujna
plesni film PINA Wim Wenders
Amfiteatar MKC Split | Dom mladih, 20:00

ANTONIO GRGIĆ Sjene
Trg Franje Tuđmana | 22:00

12. rujan
NOĆ PERFORMANSA, Perforacije Festival
Dioklecijanovi podrumi, 22:00