Na Bačvicama završena splitska fešta mediteranskog filma

Film "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, debitantski kratkometražni Jelene Novaković "Ana trg" i francuski "Guy Moquet" redatelja Demisa Herengera, proglašeni su od publike za pobjednike 8. Festivala mediteranskog filma Split. "Ničije dijete" nastalo u srpsko-hrvatskoj koprodukciji od publike u Splitu nagrađeno je visokom ocjenom 4.8 od mogućih 5.0, a posebnim ovacijama pozdravljena je video poruka 16-godišnjeg Denisa Murića koji je u pobjedničkom filmu maestralno odglumio dječaka kojeg su u šumi odgojili vukovi.

Nagrada u kategoriji "Ješke" za najbolji kratkometražni hrvatski film pripala je 25-minutnom "Ana trg" koji je u Splitu imao svjetsku premijeru, a prati uličnu prodavačicu koja svakog dana već 40 godina dolazi pred crkvu prodavati religijske kalendare i krunice. Francuski kratki film "Guy Moquet" koji je slavio u međunarodnoj konkurenciji, već je osvojio i nagradu na festivalu u Cannesu.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala mediteranskog filma Split prikazano je 66 filmova iz 31 zemlje, od čega je 45 filmova hrvatsku premijeru imalo pod Marjanom. Podjednako velik interes vladao je za projekcijama u sva tri FMFS kina, no posebnu privrženost Splićani i njihovi gosti njeguju prema ljetnom kinu "Bačvice" koje je smješteno na jedinstvenoj lokaciji, usred guste borove šume, tik uz more...

Po prvi put izvan konkurencije prikazani su filmovi koji ne stižu iz zemalja mediteranskog bazena, a organizator je na taj način publiku htio upoznati sa svojim drugim projektom "Kino Mediteran" u sklopu kojeg radi na revitalizaciji zatvorenih kina na otocima i u zagori.

Direktor FMFS-a Alen Munitić nije skrivao zadovoljstvo nakon završetka osmog festivala.

- Ponosan sam što smo potvrdili status najposjećenije kulturne manifestacije u Splitu, i što je uz sva ostala gradska događanja, utakmice i koncerte publika svaku večer tijekom devet dana birala naša kina. Od ove godine to nije bio samo slučaj s ljetnim kinom "Bačvice", već je odlično bila popunjena i kinoteka "Zlatna vrata", ali i malo kino "Galerija" s besplatnim programom u Galeriji umjetnina. Nama kao organizatorima to je najveća nagrada za cjelogodišnji rad.

Zadovoljan sam jako i s pristupom publike prema glasanju, svi su odgovorno prihvatili ulogu žirija, glasalo se u velikom broju, a jako sam zadovoljan i njihovih odabirom. Sigurno ćemo u narednim godinama, i kada vratimo stručni žiri, zadržati nagradu publike. Svima koji su se 'zakačili' na dobar mediteranski i europski film poručujemo da nas nađu tijekom ljeta, jer ove godine naš drugi projekt Kino Mediteran je "eksplodiralo" u smislu broja gradova i broja projekcija i velika je vjerojatnost da ako se nađete negdje na otocima i obali da ćete se susresti s našim kinom - zaključio je Munitić..

 

Bacite oko u našu galeriju. :)