Na SFF-u za svakoga po nešto

Spremno je 17. izdanje najstarijeg međunarodnog filmskog festivala u Hrvatskoj, Split(skog) film(skog) festivala(a). Splićani će od 17. do 22. rujna moći uživati u jakom i beskompromisnom programu, budući da festival i ove godine publici nudi izbor dugometražnih i kratkometražnih filmova u konkurenciji, te brojne popratne i posebne programe (narativni, dokumentarni, avangardni, angažirani filmovi), filmske radionice, predavanja i prezentacije gdje svaki gledatelj može naći nešto za sebe.

SFF unutar 8 sekcija, a u okviru ovogodišnje teme Festivala – Résistance – nudi izbor najzanimljivijih filmskih i video ostvarenja iz recentne svjetske produkcije. U konkurenciji i popratnim programima publika, kao i svih prijašnjih godina, isključivo na ovom festivalu može vidjeti filmove različitih žanrova i tematike: od igranih, preko avangardnih i filmova otpora do animiranih i transrodnih filmova. Riječ je isključivo o hrvatskim premijerama filmova koji neće biti distribuirani za ovom području te je Splitski festival jedinstvena prilika domaćoj publici da vidi ova izuzetna filmska ostvarenja.

Uz nova filmska ostvarenja, Festival će retrospektivno prikazati izabrane radove multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galete te poznatog talijanskog autora animiranih filmova Simonea Massija, koji će na radionici animiranog filma zainteresirane uvesti u osnove svog načina animacije. Dva međunarodna žirija dodijelit će nagrade najboljem filmu u konkurenciji dugometražnog i kratkometražnog filma, a posebnu nagradu za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika, Festival će dodijeliti portugalskom redatelju Pedru Costi. Međunarodna publika imat će priliku dublje zaviriti u filmsku produkciju Estonije, ovogodišnje zemlje u fokusu.     

Na festivalu će se upriličiti i druge aktivnosti: predavanja, tribine i prezentacije, a ostala popratna događanja zaintrigirat će lokalnu publiku. Tamo će imati priliku upoznati i družiti se s hrvatskim i inozemnim profesionalcima iz svijeta filma. Svaki dan nakon projekcija, koje će se odvijati u kinima Karaman i Zlatna vrata, druženje će se nastaviti uz glazbu u hostelu Golly&Bossy.

Program Festivala u cijelosti je dostupan na festivalskim stranicama, na adresi www.splitfilmfestival.hr.