Noć knjige 2016. održava se 22. travnja

Po peti put se u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ove godine pada u petak, 22. travnja. Održat će se u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske, sudjelovat će 525 pisaca, urednika, prevoditelja, glazbenika, glumaca, izvođača, ali i knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjiga, a pripremili su više od 1000 programa i prodajnih akcija i pogodnosti.

Noć knjige 2016. u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Svjesni važnosti poticanja rane pismenosti i čitanja za razvoj pojedinca, ali i društva u cjelini, organizatori Noći knjige zadovoljni su činjenicom da će se Manifestacija ove godine obilježiti u 28 vrtića, kao i 121 školi, čineći matineju Noći knjige bogatom i raznovrsnom. Regoč, Potjeh, Jagor i Domaći prenijet će bajkovitu atmosferu Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić brojnim mališanima diljem zemlje.

Vlak knjige i prijateljstva putovat će na relaciji Ozalj – Karlovac – Ozalj – Kamanje – Bubnjarci – Metlika – Ozalj, povezujući uz knjigu institucije, stanovnike – i zemlje. Cijelim će putem u vlaku biti organiziran program za djecu i odrasle. Putnici će po dolasku u Metliku razgledati grad te Belokranjski muzej i Ljudsku knjižnicu Metlika, a za njihov zajednički povratak Ozalj, pripremljen je bogati program koji će trajati do 1 sat u noći.

Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u više od 100 knjižara i antikvarijata širom Hrvatske. Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine, kao i rasprodaju otpisanih naslova.

 

Program za Split je sljedeći:

Gradska knjižnica Marka Marulića Split (Ulica slobode 2)

17:00 - 18:00 Poetski bookmarker (Kreativna radionica izrade bookmarkera koju vode članice ULKU-a “Vlaho Bukovac”, Jagoda Kecman, Slavica Pažanin i Spomenka Marčić, a Anđelka Korčulanić svoje će stihove čitati djeci.)

18:30 - 19:00 Izložbe Rara et vetera (Otvorenje izložbe “Rara et vetera” građe iz donacija Knjižnici).

18:30 - 19:30 O pričosvijetu (Otključajte vrata mašte i otkrijte Pričosvijet s Malim knjigoljupcima.)

19:00 - 21:00 Demontaža (Književna večer s Ludwigom Bauerom. Sudjeluju: Ludwig Bauer, Nebojša Lujanović – moderator)

21:00 - 23:00 Muzički bookmark (Jazz koncert grupe Repassage.)

 

Odjel za djecu i mlade:

19:30 - 24:00 Izložba stripova (Otvaranje izložbe stripova “Harry Potter u knjižnici”, nastalih na radionici u sklopu Tjedna Harryja Pottera u Splitu. Sudjeluju: voditelji radionice: Ivan

Svaguša, akademski slikar i Danica Kliškić, pedagoginja)

20:00 - 21:00 Gosti Noći knjige (Nikolina Kusić, Maja Stazić, Katarina Mandić, Ena Grubišić i Ana Vidić organizatorice su Tjedna Harryja Pottera u Splitu. Objasnit će sve o svojoj ljubavi prema čarobnom svijetu Harryja Pottera. Druženje će završiti nagradnim kvizom i pokojom nagradom iznenađenja. Sudjeluju: Nikolina Kusić, Maja Stazić, Katarina Mandić, Ena Grubišić i Ana Vidić)

 

Klub Quasimodo / Udruga Bookvica (Gundulićeva 26a/II)

20:30 - 22:30 Bookvica: Marulićevi dani (Publici će se dinamičnim scenskim slikama predstaviti četiri hrvatska studija glume (iz Splita, Zagreba, Osijeka i Rijeke), nakon čega će se voditi razgovor s dobitnicima ovogodišnje nagrade za dramsko djelo “Marin Držić”. Sudjeluju: Dino Pešut, Davor Špišić, Sanja Porobija, Una Vizek, Jasen Boko, Patricija Vodopija, studenti i studentice glume. Organiziraju: Udruga Bookvica, Klub Quasimodo, Hrvatsko narodno kazalište u Splitu / Festival hrvatske drame “Marulićevi dani”.)
 

Knjižnica Bol Plokite (Tolstojeva 32)

19:00 - 21:00 Poetika u noći knjige (Večer poezije ULKU “Vlaho Bukovac”. Sudjeluju: Madlena Lovrić, Ivan Ninčević i Tihomir Ravlić. Moderator Jagoda Kecman.)
 

Knjižnica Trstenik (Papandopulova 25)

18:00 - 20:00 Čitam, pričam, crtam (Radionica za djecu i sve one koji se tako osjećaju.)

Sveučilišna knjižnica u Splitu (Ruđera Boškovića 31)

18:00 - 21:00 Izložba (Iz riznice rukopisnih ostavština Hrvatskoga državnog arhiva Hrvatski državni arhiv predstavit će izabranu građa iz svojih bogatih rukopisnih ostavština. Među ostavštinama posebno se izdvajaju rukopisi hrvatskih književnika Miroslava Krleže, Antuna

Gustava Matoša, Marije Jurić Zagorke i Ivane Brlić-Mažuranić. Sudjeluju: studenti i šira javnost.)

Umjetnička akademija u Splitu (Fausta Vrančića 17a)

18:00 - 20:00 Riječju i glazbom na UMAS-u (Izbor iz peozije Tonča Petrasova Marovića i njegovu pripovijetku “Vršnjaci” interpretiraju studenti glume Umjetničke akademije. Koncert S/UMAS ansambla za suvremenu glazbu i komornih sastava Glazbenog odjela. Sudjeluju: studentice i studenti glume i glazbenih odsjeka.)

 

Više o samom programu i lokacijama pogledajte na službenim stranicama Noći knjige 2016