Pijanistički recital Vesne Podrug

Splitska pijanistica održat će u ponedjeljak, 17. ožujka u 19:30 pijanistički recital u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split, a na programu su djela Ludwiga van Beethovena, Olje Jelaske, Franza Schuberta i Frédérica Chopina.

Recital će započeti Beethovenovom Sonatom br. 11. u B-duru, op 22, djelom koje se smatra kulminacijom njegove rane faze klavirskih sonata. Sljedi Na putu za Sion iz 2010. Olje Jelaske, suvremene splitske skladateljice koja o svojoj skladbi kaže: "Najvažnije stvari u životu događaju se u dubokoj tišini, daleko od očiju svijeta. Do trenutka dolaska na brdo Sion potrebno je proći mnogobrojne slojeve vlastite duše, ponekad lako, ponekad zahtjevno i izazovno. No jedno je sigurno – Sion strpljivo čeka na svakog, ali baš svakog čovjeka sa ove planete zvane Zemlja". Potom će Vesna Podrug izvesti dvije Schubertove pjesme u transkripciji Franza Liszta: Gretchen am Spinnrade, prvu Schubertovu uspjelu popijevku temeljenu na Goetheovom Faustu, te Auf dem Wasser zu singen iz 1823. Nakon pauze na programu je Treća klavirska sonata Frédérica Chopina iz 1844, jedno od tehnički i muzički najtežih djela besmrtnog pjesnika klavira.

Vesna Podrug rođena je u Splitu, u kojemu je i započela glazbeno obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je pet prvih i jednu drugu nagradu na republičkim i saveznim natjecanjima. Nakon mature 1986. dobila je stipendiju “Ivo Pogorelić“ koja joj je omogućila odlazak na studij u inozemstvo. Od jeseni 1986. započinje studij na Visokoj školi za glazbu i scensku umjetnost u Beču kod prof. Paula Badure‐Skode. 1988. snimala je za ORF, austrijsku televiziju. 1989. bila je stipendistica Austrijskog ministarstva za znanost. Studij klavira završava 1992. Od 1992. do 1994. godine Vesna je kod prof. Georga Eberta usavršavala klavirsku komornu glazbu. Godine 2000. završila je na istom Univerzitetu i pedagoški odjel. Za vrijeme studija u Beču Vesna Podrug nastupala je kao solist (Bösendorfer Saal, Seckau - tjedni kulture, Radtstadt - kulturno ljeto, Dalmacijakoncert, Velikoj Britaniji ‐ Egremont itd.) s orkestrom te u raznovrsnim komornim sastavima. Svirala je solistički s Orkestrom Bečke državne opere, Orkestrom HNK Split te umjetnicima Denyce Graves, Gerardom Causseom, Karl‐Heinz Schützom, Michaelom Kugelom, Davidom Grigorjanom, Vladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantijem... Nastupala je u bečkom Musikverein, Konzerthaus i Staatsoper te u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj i Hrvatskoj. Pored pedagoške djelatnosti na bečkom Sveučilištu (Wiener Volkshochschule) gdje je vodila klavirsku klasu od 1992. do 1995, predavala je i na mnogobrojnim ljetnim seminarima (Gutenstein, Mauerbach - Austrija, Bordeaux - Francuska i na ljetnom seminaru na Hvaru). 1998 ‐ 2008. Vesna Podrug bila je angažirana kao stalni korepetitor na Bečkoj državnoj operi, a 2002 ‐ 2008. kao pedagoški suradnik na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Bečka diskografska kuća Extraplatte izdala je 1999. CD Music for Viola s Vladimirom Kossjanenkom, a 2002. CD In Memoriam Shostakovich s Michaelom Kugelom. Taj CD iste je godine “The Strad Magazine London“ izabrao za Recital Disc - Strad Selection. 2000 - 2005. Vesna Podrug je osam puta izvela Beethovenov 5. klavirski koncert s Orkestrom bečke državne opere u Beču, koji je bio koreografiran za bečki Staatsopernballett. Godine 2002. zapaženi su njeni nastupi s Michaelom Kugelom i Denyce Graves na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama, a 2006. S Gerardom Causseom na festivalu u Hartbergu / Austrija. Od 2008. Vesna djeluje kao docent za klavir na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.