Premijera crnohumorne drame "U... bolje sutra"

"U... bolje sutra", crnohumorna drama Branka Ružića u produkciji Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će praizvedena na Sceni 55 HNK Split u subotu 11. travnja. Predstavu režira Mijo Jurišić, a uloge tumače mladi glumci Vanda Boban Jurišić, Goran Marković, Marko Petrić, Stipe Radoja i Monika Vuco.

Pet raznolikih, ali redom tragičnih sudbina povezao je izgubljeni rat s nevidljivim, birokratiziranim sustavom, i njegovim vidljivim, ali do srži korumpiranim predstavnicima, tzv. "finim ljudima". Nakon okršajâ, junaci Ružićeve drame završavaju u mentalnoj instituciji. Ili, kako autori kažu: „Radnja priče smještena je u pravu ludnicu, a to što ona podsjeća na standardni život sasvim je normalna posttranzicijska okolnost„ Kroz predstavu se provlače osobne priče junaka kroz koje objašnjavaju njihove živote i razloge zbog kojih se nalaze u ludnici. Sve je praćeno songovima u izvedbi glumaca.

No, kroz predstavu se provlači još jedna dramaturška nit, ona o osobnoj muci glumaca koji na scenu postavljaju napisani dramski predložak s tematikom koja ih se duboko tiče. Odnosno, po riječima Mije Jurišića „možda je katastrofalna sama pomisao da ovakva tema može biti obrađena 'samo' glumački. Tekst i tema cijelo vrijeme traže cijele nas, a to znači da istodobno 'moramo biti' glumci, režiseri, pisci, a opet, ni trenutka ne zaboravljajući da smo upravo 'svi mi' ta 'skupina genijalaca' osuđena da baulja između katarze i katastrofe“.

Predstava traje 70 minuta. Premijerna izvedba na Sceni 55 HNK Split 11. travnja započinje u 20:55, a sljedeće reprizne izvedbe na programu su 13, 14. i 15. travnja, također u 20:55.