Radnici slavili na Split film festivalu

Međunarodni žiri u sastavu Helmut Groschup, Branko Schmidt i Dmytro Vityk jednoglasno je odlučio dodijeliti Grand Prix 18. međunarodnog festivala novog filma Split filmu "Radnici" (Meksiko/Njemačka) autora Joséa Luisa Vallea.
- U skladu s ovogodišnjim motom Split Film Festivala Odgovornost – Optimizam – Tolerancija, film "Radnici" impresionirao nas je iznimnom kinematografijom, političkim stavovima i odličnom izvedbom glavnog glumca kroz veoma osjetljivu i ozbiljnu temu - stoji u obrazloženju žirija, dok su posebne nagrade pripale filmovima "Moj pas Killer" (Slovačka/Češka) i "Yumen" (SAD/Kina).

U kategoriji kratkometražnog filma koja je brojala 43 naslova žiri u sastavu Polina Voinevych, Eva Rottensteiner i Ana Opačić dodijelio je nagradu poljskom filmu "Nuklearni otpad".
- Selekcija kratkometražnih filmova u Splitu pokazala nam je veliku šarolikost u filmskom svijetu danas. Iako je Peter Kubelka proglasio smrt filma, ipak smo mogli vidjeti napredak u filmu ili kako god želite nazvati film danas. Bilo je filmova snimljenih na 16mm, 35mm i na svim digitalnim formatima koji se koriste danas. Imali smo priliku vidjeti filmove koji recikliraju druge filmove, animirane filmove, dokumentarne, politički angažirane, smješna i eksperimentalna videa, te šarenu paletu priča o ljudskim bićima, ribi, konju, psu te čak o vjeverici koja mokri gorivo. Među 43 zanimljiva filma, svakako je bilo teško odabrati jednog, najboljeg. Žiri je odabrao 'Nuklearni otpad' Myroslava Siaboshpytskiyja zato što preciznim kadrovima prikazuje svakodnevnu borbu ljudi koji rade u nuklearnoj elektrani. Njima je život pun rutine koja je istovremeno dosadna i opasna. Ali ipak i u najlošim životnim okolnostima ljudsko biće je ipak ljudsko biće koje želi preživjeti i voljeti. Film prikazuje na ne toliko spektakularan način da nada ne može biti uništena - smatraju članice žirija.