Raskošna božićno-baletna bajka Orašar i ove godine u HNK

Adventsko doba u Hrvatskom narodnom kazalištu Split i ove će godine započeti izvedbama najpopularnijeg i najizvođenijeg naslova cjelokupne baletne literature, Orašara Petra Iljiča Čajkovskog. Prva od ukupno šest izvedbi u prosincu na programu je u subotu 5. prosinca s početkom u 17 sati, a slijede izvedbe 8, 10, 12, 15. i 23. prosinca.

Baletnu bajku za sve uzraste o snu djevojčice Klare na Badnju noć Balet HNK Split izvodi u koreografiji i režiji Waczlawa Orlykowskog koju je na splitsku pozornicu prenio Dinko Bogdanić. Orkestrom splitskog HNK ravnat će maestro Hari Zlodre, a u glavnoj ulozi Klare izmjenjivat će se tri solistice splitskog Baleta: Eva Karpilovska, Hazuki Tanase i Monica Dinoni.

Ulogu Princa tumačit će Ivan Boiko i Artjom Žusov, a onu Orašara, igračke koju Klara dobije na poklon i koja oživi u njenom snu Aleksandar Korijakovski i Jevhen Baranovski. U ovoj spektakularnoj ansambl-predstavi na scenu izlazi preko stotinu plesača, a osim baletnih solista, ansambla i orkestra, u izvedbi sudjeluju i Baletni studio, te članice ženskog zbora HNK Split.

Radnja Orašara započinje na Badnju večer. Djeca se vesele poklonima, a djevojčica Klara od svog omiljenog kuma Drosselmeyera dobiva lutka Orašara, koji umije lomiti prave orahe. Djeca odlaze na počinak i tada započinje čarobni svijet dječjeg sna.

Tu Klara svoju igračku spašava od opake vojske miševa, Orašar i božićni bor rastu, Orašar se pretvara u prekrasnog princa. On Klaru vodi na dvor svog oca, Kralja slatkiša koji za nju priređuje veličanstvenu svečanost...