Šesti Splitgraphic otvara na Pjaci

Šesti Splitgraphic, Međunarodni grafički bijenale održava se od listopada do prosinca dovodeći u Split recentna imena svjetske i domaće grafičke umjetnosti. Ove godine prijavilo se čak 264 umjetnika za skupnu izložbu s preko 700 radova, a u srijedu u 20 sati izložba će se otvoriti u staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Osim skupne izložbe u Staroj gradskoj vijećnici, u sklopu Splitgraphica, na samostalnoj izložbi u Galeriji Sveučilišne knjižnice tijekom studenog 2013., u Splitu će izlagati i Ingrid Ledent dobitnica Grand prix nagrade 2011. godine. 

- Značaj broja prijavljenih umjetnika i dolaska u Split jedne od najznačajnih suvremenih grafičkih umjetnica današnjice i profesorice litografije na Kraljevskoj akademiji u Anwtwerpenu daje nam priznanje za dosadašnji rad. Tema ili concept skupne izložbe Splitgraphic bijenala je održivost. Održivost kao pojam se dvojako promišlja na ovogodišnjem Splitgraphic bijenalu, kao održivost manifestacije međunarodnog grafičkog bijenala i kao održivost grafike kao medija u suvremenoj umjetnosti. Odabrali smo i nagradili radove koji su ukorijenjeni u suvremenost, a još uvijek sadrže podlogu klasičnog grafičkog rada i tu pronalazimo jedan put održivosti grafičke umjetnosti, jednako kao i što podržavamo "nove" grafičke tehnike prisutne kod grupe nagrađenih mladih poljskih studenata - izvijestio je Pavo Majić, direktor Splitgraphic bijenala.

Program:
SKUPNA IZLOŽBA, Stara gradska vijećnica, Split, 2. listopada – 27. listopada 2013.
Izložba studentskih radova, Galerija Loggia, Centar za kulturu Zlatna vrata, listopad/studeni 2013.
Samostalna izložba INGRID LEDENT (Belgija, Grand Prix 2011), Galerija Sveučilišne knjižnice u Splitu, studeni 2013.
Predavanje Ingrid Ledent, UMAS, studeni 2013.
Samostalna izložba IVAN KOŽARIĆ, Galerija Studio Naranča, prosinac 2013.


Nagrade:
 
Grand Prix 2013
Marta Lech, Poljska/Poland 

Posebne nagrade
Tomiyuki Sakuta, Japan
Nicolas Poignon, Francuska/France
Edvin Dragičević, Hrvatska/Croatia

Nagrada mladim umjetnicima
Students Lodz Academy Poland: Piotr Skowron, Stanislav Matsilevich, Adrianna Awdziejczyk, Agata Zarzycka, Damian Idzikowski, Sebastian Grochocki, Ewa Mielczarek

Nagrada za invetivnost u grafici
Katarina Fabijanić, Hrvatska/Croatia

Nagrada umjetnika (Online Splitgraphic 2013 – 226 glasova)
Natalia Romaniuk, Poljska/Poland

Nagrada Miroslav Šutej
Duje Jurić, Hrvatska/Croatia

Nagrada za životno djelo
Ivan Kožarić, Hrvatska/Croatia