Slike iz škafetina u Staroj gradskoj vijećnici

U četvrtak 17. rujna u Staroj gradskoj vijećnici u 19.30 sati, otvara se izložba splitskog  akademskog slikara Frane Missie pod nazivom Slike iz škafetina i ostalo. Djela koja će biti izložena nastala su u dugom vremenskom intervalu, od 1956. godine do danas, i prate opus autora kroz njegov stvaralački vijek.

Frano Missia (George-François Missia) rođen je 1925. u Splitu. U ranoj mladosti svirao je jazz (glasovir i saksofon), u doba kada je taj glazbeni stil na ovim područjima još uvijek bio relativno slabo zastupljen. Nakon završene Gimnazije u Splitu, otišao je u Zagreb studirati strojarstvo, ali je već tijekom studija počeo pokazivati ozbiljnije zanimanje za slikarstvo. Po završetku studija strojarstva, upisao se na zagrebačku Kazališnu akademiju (odsjek scenografije), no taj je studij nakon završene prve godine prekinuo te je otišao u Pariz, gdje se upisao na privatnu slikarsku akademiju, ustrajan u odluci da postane slikar.

U Parizu je ostao deset godina te je u tom gradu imao prvu samostalnu izložbu. Godine 1969. preselio se u New York, u kojem i danas provodi veći dio godine, posvećen svom stvaralaštvu. Magistrirao je 1973. na Odjelu za umjetnost Likovne akademije Sveučilišta grada New Yorka, gdje je puna dva desetljeća predavao kao honorarni profesor. Doktorirao je 1992. na Sveučilištu Columbia u New Yorku s temom iz pedagogije slikarstva. Svoje je radove, od 1960. do danas, izlagao na više od dvadeset samostalnih izložbi u New Yorku, Parizu, Splitu, Vancouveru i Zagrebu te je sudjelovao na brojnim skupnim izložbama.

 

Izložbu možete pogledati do 30. 9. 2015. godine.