Stipe Odak izlaže u Fotoklubu Split

U utorak 7. travnja 2015. u 20h, u Galeriji Fotokluba Split, biti će otvorena izložba fotografija Stipe Odaka  pod nazivom "Skrivena lica Josipa II" (Skrivena lica Josipa II, prosvjećenog vladara, zaštitnika tolerancije, podupiratelja umjetnosti, čudesnog vladara, mudrog upravitelja, i jednog podruma).

Izložba će biti otvorena do 20. travnja 2015.

O autoru:
Stipe Odak rođen je 1986. u Ljubuškom (Bosna i Hercegovina), gdje je završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je diplomirao teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, te sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Tijekom studija u Zagrebu, pohađao je fotografske predmete na Akademiji dramskih umjetnosti kod profesora Krešimira Mikića i Darija Petkovića. Trenutno radi na sveučilištu Louvain-la-Neuve (Belgija), gdje istražuje odnos religije, traume i kolektivnog sjećanja. Aktivno se bavi pjesništvom i dobitnik je nagrade „Goran“ za mlade pjesnike za 2013. godinu, te nagrade "Kvirin" 2014. godine za najbolju zbirku pjesama mladog autora. Do sada je samostalno izlagao u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te je sudjelovao u nizu umjetničkih događanja u domovini i inozemstvu.

Ukratko o izložbi:
Izložba „Skrivena lica Josipa II“ sastoji se od osam fotografskih triptiha kroz koje se promišlja odnos između brige i ranjivosti, skrivenog i vidljivog. Projekt se referira na stvarni događaj knjižničarske restauracije koji se odvijao u periodu od travnja do lipnja 2014. godine u odijelu „Josip II“ knjižnice teološkog fakulteta u Leuvenu. Nakon što su se, zbog tehničke greške, arhivskom građom proširile spore plijesni, bilo je potrebno organizirati brzu akciju u cilju spašavanja stoljeća pisane povijesti. U tom procesu, stvorila se određena simbiotska veza između restauratora i knjiga koju ovaj projekt želi prikazati. Knjige koje su s jedne strane predmet brige, u isto su vrijeme lokus iz kojega se propituje ljudska stvarnost koja nije ništa manje krhka i ranjiva.