Sve je spremno za početak 15. FMFS-a

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje 15. Festivala mediteranskoga filma Split, koji u svoje jubilarno izdanje ulazi s dva važna inozemna priznanja. Po prvi put se održava uz potporu Kreativne Europe potprograma MEDIA, kojim Europska komisija potiče izvrsnost europskih filmskih smotri, a i uoči prve projekcije britanski “The Guardian” svrstao ga je među najbolje ljetne filmske fešte Starog kontinenta.


FMFS će ovog četvrtka u Ljetnom kinu Bačvice otvoriti svjetska premijera filma "Baci se na pod" redateljice i glumice Nine Violić, a tijekom deset dana održavanja 72 filma iz 30 zemalja prikazat će se na već poznatim lokacijama: Ljetno kino Bačvice, plato ispred Doma mladih i Kinoteka Zlatna vrata, ali po prvi put i u FMFS kinu smještenom unutar bedema Tvrđave Gripe. Svi dugometražni filmovi su hrvatske premijere.

15. izdanje FMFS-a donosi brojne programske i organizacijske novosti, najvažnija je uvođenje novog programa u večerenjem terminu, i to upravo na lokaciji Tvrđava Gripe, a u sklopu kojeg će se prikazivati nagrađivani filmovi koji stižu iz zemalja van Mediterana.

Program "Ješke" je tijekom godina stekao veliku popularnost među FMFS publikom, pa kratki domaći film ostaje u 'prime time' terminu na Bačvicama. Autoru najboljeg filma pripast će i novačana nagrada od 15 tisuća kuna, najviša u Hrvatskoj za ovu kategoriju filma.

Na FMFS stižu četiri regionalna festivala, ali i Europska filmska akademija sa svojim kratkim programima, poseban dio festivala prilagođen je djeci i mladima, a za filmske profesionalce, uz radionicu scenarija, stavlja se fokus i na video igre te sinkronizaciju filmova. U sklopu Ljetnog kina Bačvice "Split Nomad Gallery" najavljuje prodajnu izložbu limitirane edicije postera filmskih klasika koje su posebno za ovu priliku kreirali splitski kreativci.


Organizatori stoga poručuju: "Zatrpajte" se filmovima, jer lito počinje na FMFSu!


 Više detalja pronađite na www.fmfs.hr