Tin Dožić otvara Device_art festival

Performansom "Test Lab" i razgovorom s hrvatskim umjetnikom Tinom Dožićem u petak, 7. prosinca, u splitskom Domu mladih s početkom u 19.30 sati započet će šesti po redu međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art. "Test Lab" je izvedba koja nastaje kao zvučna dokumentacija dvije autorove prakse: sakupljanja elektroničkog otpada i hakiranja tog materijala te suradnje s kemičarima u procesu izdvajanja zlata iz računalnog elektroničkog otpada.

Subota, 8. prosinca, rezervirana je za radionice slovenske umjetnice Špele Petrič, iransko-kanadskog umjetnika Navida Navaba, kustosku radionicu producentice i organizatorice Device_art festivala Klare Petrović, predstavljanje projekta "Kratki spoj" zagrebačkih studenata Akademije likovnih umjetnosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Odsjeka za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu te za performans australsko-njemačkog dua Adama Donovana i Katrin Hochschuh.

 

Od kloniranja mrkvi do Improviziranih igara alkemijskom tvari

Što će se dogoditi ako klonovi preuzmu svijet pita se Špela Petrič, umjetnica koja u svojim radovima kombinira prirodne znanosti, nove medije i performans. U vrijeme kada kloniranje nije samo znanstveno-fantastični pojam, već i naša biomedicinska budućnost, slovenska umjetnica ističe kako je bitno razumjeti što zapravo podrazumijevaju postupci kloniranja. Odgovore na ta pitanja dobit ćete na trosatnoj radionici "Napad kloniranih mrkvi" na kojoj će se koristiti praktičan pristup izvođenja hello world biljne kulture uz jednostavne uradite sami tehnike te minimalnu specijaliziranu opremu.

Kako možemo sačuvati bogatstvo neobičnih procesa, a istodobno ih kompozicijski iskoristiti pita se iransko-kanadski umjetnik Navid Navab, koji će na hibridno teorijsko-praktičnoj radionici "Improvizirana igra alkemijskom tvari" istražiti ne-antropocentrične strategije sonificiranja. Umjetnik sve zainteresirane sudionike poziva da u splitski Dom mladih donesu pronađene predmete, geste, eksperimente, materijale ili bilo kakav neobičan proces ili stvar. Radionica obuhvaća osnovne elektronike, kontinuirani i topološki pristup, ali i praćenje gesta, sonifikacije u stvarnom vremenu i machine-learning.

Radionica "Slučaj: Device_Art" kustosice i organizatorice festivala Klare Petrović sudionike će suočiti s produkcijskim problemima organiziranja suvremene izložbe. Koje sve pripreme prethode otvaranju izložbe? Što učiniti kad rad zahtjeva živa bića, poput riba ili kukaca samo su neka od pitanja koja će se obrađivati u splitskom Domu mladih.

Ulaz na radionice je besplatan, ali je potrebna prijava. Svi zainteresirani za Device_art radionice mogu se javiti putem elektroničke pošte: kontejnerkontejner@gmail.com i tinxina@gmail.com sa subjektom "Prijava na radionice u Splitu".

 

Zatvaranje splitskog programa performansom "Psychophysics Machines"

"Psychophysics Machines" je naziv 30 minutnog performansa Adama Donovana i Katrin Hochschuh koji se sastoji od robotskih uređaja za generiranje zvuka. U osnovi performansa je stvaranje transformativnog iskustva. Razgovor s umjetnicima i njihov umjetnički performans zatvorit će splitski program Device_art festivala, a koji se odvija u suradnji s Platformom 9,81 kroz program "Kad netko kaže", u sklopu Urbanističke platforme.

Šesto izdanje međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija održat će se u Splitu, Zagrebu i Rijeci od 7. prosinca 2018. do 3. veljače 2019. Središnje događanje festivala je izložba "Strojevi nisu sami" koja će se otvoriti 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 19 sati. Na izložbi će sudjelovati 25 međunarodna umjetnika s 21 radom. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala ubrojiti među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, i učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umjetničkoj mapi. Izložbu "Strojevi nisu sami" kustoski je konceptualizirao međunarodno poznati kustos i profesor medijske umjetnosti ZHANG Ga.

 

Device_art je međunarodni festival koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti, a organizira ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.