Tribina „Financiranje izvaninstitucionalne kulture“ u Beton kinu u sklopu Platformata

Platforma Doma mladih u sklopu ovogodišnjeg Platformata – festivala nezavisne kulture i umjetnosti, organizira tribinu „Financiranje izvaninstitucionalne kulture“ koja će se održati 05.05.2015. s početkom u 18:00 u prostoru Beton Kina (Dom mladih, Ulica Slobode 28, Split).

Dok u Domu mladih traje treće izdanje Platformata koji splitskoj publici donosi 10 dana s više od 50 različitih kulturnih sadržaja, s gostima tribine i publikom na javnom formatu pričat ćemo o položaju izvaninstitucionalne kulture.

Unatoč činjenici da akteri izvaninstitucionalne kulture rade u neadekvatnim uvjetima, tehničkim, financijskim i ljudskim, oni i stvaraju najviše kulturnih produkata te nude najraznovrsnije prezentacije. Za razliku od privilegirane institucionalne kulture, upravo izvaninstitucionalna kultura donosi svježe kulturne prakse, inovacije i pozitivne društvene promjene u zajednici.

Budućnost Hrvatske je u turizmu i uslužnim djelatnostima, malim poduzetništvima i kulturnim industrijama, a kreativci koji djeluju van kalupa zadanih okvira institucija tu su najvažniji akteri. Zbog toga smo odlučili razviti diskusiju i pokušati pronaći rješenja za probleme na koje akteri izvaninstitucionalne kulture nailaze prilikom prikupljanja sredstava za ostvarivanje svojih programa.

Tom prigodom svoja iskustva prijave na Poziv za javne potrebe u kulturi Grada Splita predstavit će Ivan Klepac (iz zagrebačke udruge Otompotom), a Veljko Popović (predsjednik Vijeća u kulturi za film i medijsku djelatnost) predstavit će Prijedlog rješenja prijavnice Poziva za javne potreba u kulturi Grada Splita nastalu uz volontersku pomoć splitskog dizajnera Karla Kazinotija. Tribinu moderira Darko Čop.

Poziv za sudjelovanje primili su Goran Kovačević, dogradonačelnik Grada Splita, Siniša Kuko, pročelnik Ureda za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru, Igor Baković, savjetnik za kulturu i znanost gradonačelnika Grada Splita, Senka Mrduljaš Pezzi, predsjednica Vijeća u kulturi za knjigu, nakladništvo i knjižničarku djelatnost, Maja Vrančić, predsjednica Vijeća u kulturi za kazališnu i glazbeno-scensku djelatnost, Branka Brekalo, predsjednica Vijeća u kulturi za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost, Dalibor Lovrić, savjetnik za praćenje nezavisne kulture te svi gradski vijećnici,  a kroz sredstva oglašavanja pozvani su i ostali akteri u kulturi.