Vanka škvare u Fotoklubu Split

U petak 29. siječnja 2016. u 20h u sklopu manifestacije Noć muzeja 2016. otvara se izložba Tonča Čorića, fotografa iz Baške vode, pod nazivom Vanka škvare. Na izložbi će biti izloženi neobični i zabavni crno – bijeli portreti poznatih hrvatskih fotografa u rasponu od bardova do onih koji dolaze.

Riječ autora:

"Vanka škvare"  je izložba manirističkih crno-bijelih portreta fotografa, koja se bavi odnosom kadra, okvira i motiva fotografije. Naša vizualna percepcija svijeta nije ograničena okvirom, nema rubova koji u nju unose diskontinuitet. Kad snimamo, mi bilježimo samo jedan isječak prostora. Kadar u fotografiji određen je širinom objektiva, a svijet gledan kroz objektiv nužno smještamo u okvir.

Svi portreti imaju jednu banalnu «manirističku» poveznicu, najčešće ruke koje izlaze iz kadra. Većina fotografa se puno ugodnije osjeća iza, nego ispred kamere, te su vjerojatno i opušteniji ako ih zabavite namještanjem ruku van kadra. Ispod svake fotografije nalazi se QR code koji podsjeća na stare exlibrise i potpise secesijskih slikara, naročito na potpis Egona Schiele-a, slikara opsjednutog rukama ( i još nekim drugim udovima) na svojim autoportretima. Očitavanjem (fotografiranjem!) QR coda sa smartphoneom dolazimo do informacija o osobi na fotografiji.

Ironično je, da zahvaljujući digitalnoj tehnologiji fotografija nikad nije bila pristupačnija i demokratičnija (u većini slučajeva kvantitet rađa kvalitet), dok je veliki broj profesionalnih fotografa i fotoreportera upravo zbog kamera pametnih telefona i novih tehnologija, načina pohrane fotografija, interneta, recesije i malih tiskanih naklada ostao bez posla. Veliki dio portretiranih osoba se uz fotografiju bavi i još nečim, jednostavno da bi preživjeli.

«Vanka škvare» u Dalmaciji često ima posprdno značenje malo pomaknutog, međutim svi koji iskaču iz okvira, naročito u manjim sredinama su na jedan način vanka škvare. Vanka škvare je često odraz kreativnosti i genijalnosti .

Osobno kao autor ne bih imao ništa protiv ni da većina ljudi koja ovo pogleda, to doživi kao izložbu zasebnih portreta od kojih je bar nekoliko dobrih.

Izložba će biti otvorena do 16. veljače 2016.