Večeras premijera novog filma Isabelle Huppert i "Bogomoljke" Mladena Stanića

Sinoć su otvorena sva tri kina ovogodišnjeg 12. Festivala mediteranskog filma Split, a u svim terminima tražila se ulaznica više. Sjajan odaziv publike ne bi trebao izostati ni danas, jer je u programu niz pravih filmskih poslastica idealnih za subotnju večer.

Centralni naslov dana je "Zlatna mladež" u kojem miljenica FMFS-ove publike, slavna Isabelle Huppert. Ovaj film redateljice Eve Ionesco premijerno je prikazan na Rotterdam Film Festivalu, gledatelje u ljetnom kinu „Bačvice“ odvesti će od 21:30 u raskalašeni svijet izlazaka, zabave i hedonističkog uživanja u životu. Prethodit će mu kratka "Ješka" Leona Lučeva, redateljski prvijenac poznatog glumca. Njegov "Malo se sjećam tog dana" premijeru je imao na festivalu u Locarnu, a glavne uloge igraju Goran Bogdan i Nina Violić.

Program u "Zlatnim vratima" od 19 sati otvara "Bogomoljka" druga ovogodišnja "Ješka" redatelja Mladena Stanića, u kojoj se večernji sastanak između uspješne žene i mladog muškarca pretvori u zavodljivu igru mačke i miša. Slijedi turski film "Priopćenje", svojevrsni komentar turske političke prošlosti i sadašnjosti, u kojem satira susreće suptilnu komediju.

U kinu pored Doma mladih i večeras se besplatno prikazuju hrvatski filmovi srednjeg metra. U programu su "Doma za Božić" Tomislava Đurineca, "Kol'ko god nas noge nose" Renate Lučić, te "IKEA for YU" kojeg potpisuju Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić.

U sklopu 12. Festivala mediteranskog filma Split jučer je održan i sastanak na kojem su uz predsjednika Kino mreže Alena Munitića sudjelovali Vjera Matković iz Ministarstva kulture i Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a. Cilj radnog sastanka bio je usklađivanje planova i strategija Ministarstva kulture, Kino mreže i HAVC-a, ali i osnivanje radne skupine koja bi pomogla u rješavanju nekih od problema i ubrzala rješavanje istih.