Zabranjen iranski film na otvaranju 18. SFF-a

Filmskom radionicom 3D tehnike danas je neslužbeno započeo 18. Split film festival čiji će službeni program trajati od 14. do 21. rujna. Voditelji radionice su Zoran Zelić, umjetnik s njujorškom adresom i filmski redatelj Joško Jerončić, a za cilj imaju istražiti najvažnije postavke, primjere i metode rada na području stereoskopije (trodimenzionalnog prikaza) te sudionike podučiti osnovama i praktičnim vještinama rada s 3D tehnologijom. Polaznici će, radeći u grupi, zajednički koncipirati, snimiti i montirati kratkometražni trodimenzionalni film na temu Split 1700.

Svečano otvaranje 18. Split film festivala održati će se u subotu u 22.00 sata u kinu Central, a tom prigodom će biti prikazan film "Navučen zastor" kojeg potpisuje nagrađivani iranski redatelj Jafar Panahi (u suradnji sa redateljem i scenaristom Kamboziyom Partovijem). Panahiju je u Iranu zabranjen rad (film je snimljen tajno i bez dozvole), u dva navrata je uhićen i nalazi se u kućnom pritvoru. Na samom otvaranju, posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika biti će urućena Peteru Kubelki jednom od najutjecajnijih avangardnih filmskih umjetnika u svijetu.

Organizator iz programa festivala posebno izdvaja ove filmove u konkurenciji:
- Nakon Sundancea i Berlinalea Splićani će imati priliku pogledati sedmodjelnu TV mini seriju "Vrh jezera" oskarovke Jane Campion koju mnogi filmski kritičari uvrštavaju u svoje "must see" popise televizijskih serija. Tu je i posljednji film poznatog američkog glumca Rivera Phoenixa "Tamna krv", na čijem je snimanju 1993. iznenada i preminuo, a redatelj George Sluizer uspio ga je dovršiti tek 2012. nakon što je uspio spasiti snimke od uništenja.