Završen 21. međunarodni zborski festival Cro Patria

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 3.12.2017. održana je završna večer Cro Patrije. Festival  je otvorio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, a uz njega publiku su pozdravili predsjednica Glazbene mladeži Split dr.art. Ana Domančić Krstulović i ravnatelj Marin Kaporelo. Tom prigodom gradonačelniku je uručena Povelja Cro Patrije, koju je Glazbena mladež Split dodjelila Gradu Splitu kao zahvalu za dugogodišnju suradnju i potporu koju daje ovom Festivalu.


Nastupilo je 6 zborova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, koje je ocjenio stručni žiri u sastavu: Tomislav Fačini, dr.sc. Ivana Tomić Ferić, mr.sc. Marijo Krnić, Maja Žarković Med MA i Branko Starc, kojem je dodjeljena Povelja Cro Patrije za poseban doprinos Festivalu i zborskoj glazbi.

1. nagrada ZLATNA KATEDRALA i novčana nagrada u iznosu od 500 EUR pripala je Gradskom zbor Brodosplit / Vlado Sunko.

2. nagradu SREBRNU KATEDRALU osvojio je Mešoviti hor AKUDUNUS Sonja Marinković  / Dunja Deurić iz Novog Sada.

3. nagradu BRONČANU KATEDRALU podjelili su Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli / Domeniko Briški i Mješoviti zbor Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu / Vlado Sunko, kojeg je Glazbena mladež Split odlikovala i Poveljom Cro Patrije za veliki doprinos Festivalu.

Najbolji zbor po odabiru publike također je Gradski zbor Brodosplit / Vlado Sunko, osvojivši tako još jednu ZLATNU KATEDRALU.

Hrvatsko društvo skladatelja svoju plaketu za NAJUSPJELIJU IZVEDBU dodjelio je Ženskom komornom ansamblu Pro Arte / Katja Krolo-Šarac iz Mostara.

Nagradu za najbolji debitantski zbor osvojio je Glazbos – studentski pjevački zbor Umjetničke akademije u Osijeku / Martina Proleta.

Plaketa ZVUCI BAŠTINE dodjeljena je Oktetu Delmati i njihovom umjetničkom voditelju Blaženku Juračiću.

Za Festival su posebno skladane Nove skladbe: Branko Nikolić AVE VERUM CORPUS, Branko Okmaca LAUDATE DOMINUM, Luka Demarin PONOVNO ULAZIM U ODAJE SVOGA SRCA, Ken Steven LUX AETERNA i Filip Zlatar SAMO SI TI TAJ KOJI ZNAŠ.

 

Članovi stručnog žirija mr.sc. Marijo Krnić (HRV), Sebastjan Vrhovnik (SLO) i Luke Wenceslas Mayernik (SAD) nagrade su dodjelili:

1. nagradu zlatnu plaketu CANTICUM NOVUM i novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR osvojio je mladi skladatelj iz Indonezije Ken Steven, koji je ujedno osvojio i 2. nagradu srebrnu plaketu CANTICUM NOVUM.

3. nagradu brončanu plaketu CANTICUM NOVUM osvojio je Luka Demarin.

 

U revijalnom dijelu programa nastupili su Branka Pleština Stanić (sopran) i Gospel zbor Mihovil.

Kroz cjelovečernji program vodila nas je Meri Martičić.