Ivan Mikulić svjetski prvak u para-taekwondou

U Samsunu (Turska) na 6. Svjetskom para-taekwondo prvenstvu za osobe sa invaliditetom reprezentativac  RH  Ivan Mikulić (TK Stkwan) u pratnji izbornika Mladena Tomića okitio se zlatom i u Grad Split donio titulu svjetskog prvaka ponovno potvrdivši status taekwondoa kao najuspješnijeg splitskog sporta.

Važno je naglasiti da je ovo prvo svjetsko prvenstvo sa kojega će borci osim medalja donijeti i G8 bodove za paraolimpijski ranking, koji će odrediti imena putnika na paraolimpijske igre. Rekordan broj elitnih para-taekwondo sportaša okupio se na finalnim vaganjima i klasifikaciji pred početak natjecanja na šestom Svjetskom para-taekwondo prvenstvu WTF-a, natjecanju kojim se želi naglasiti uključivanje taekwondo-a u program Paraolimpijskih igara.

Službeno izvješće kaže da je 130 boraca iz 38 zemalja iz svih pet olimpijskih regija svijeta prošlo klasifikaciju po novim pravilima WTF-a, koja su nedavno sasvim prilagođena standardima IPC-a. Sportaši i sportašice sa manjkom udova borili se unutar četiri različita razreda, što im je osiguralo maksimalno pošteno, ravnopravno i sigurno natjecanje.

Ivanu Mikuliću su u kategoriji K44 M+75 za zlato bile potrebne ukupno 4 pobjede. U prvom kolu je savladao reprezentativca Turske Recep Ozdemira sa rezultatom 18:1. U drugom kolu je savladao reprezentativca SAD-a Corbina Staceya rezultatom 15:3. U trećem kolu koje je ujedno bila i borba za Finale Ivan Mikulić je savladao reprezentativca azerbejdžana Vugara Adishirinova rezultatom 15:12. Finalna borba protiv reprezentativca Rusije Zainutdina Ataeva završila je rezultatom 12:8 u korist našeg Ivana, a ukupan skor od čak 60 postignutih nasuprot  24 primljena poena još jedna je  potvrda iznimnog potencijala za dobar rezultat na paraolimpijskim igrama. Današnjim osvajanjem Zlatne medalje Ivan je kompletirao kolekciju medalja jer mu je pored titula europskog prvaka (Moskva 2012)  i viceprvaka (Bukurešt 2013), svjetske bronce ( Aruba 2012) u impozantnoj kolekciji nedostajala još samo zlatna svjetska medalja.

Povratak Hrvatske para-taekwondo reprezentacije u Split očekuje se sutra u petak 18. 09. 2015. Avion slijeće u Zračnu luku Split u 22.45. sati gdje će se upriličiti prigodan doček. Najnoviji uspjeh je još jedna u nizu potvrda kvalitetnog rada u 8 splitskih taekwondo klubova u kojima na više od 30 lokacija vježba više tisuća sportaša, a čak pet klubova u svojim redovima imaju nosioce europskih, svjetskih i olimpijskih medalja. Ostvareni rezultati zasigurno su rezultat kvalitetnog rada i potvrda statusa taekwondoa kao rezultatski najuspješnijeg sporta u Gradu Splitu posljednjih godina.