Lucija Zaninović i matematički osigurala plasman u Rio

Četiri mjeseca prije nego ćemo i službeno doznati sve izravne taekwondo putnike na olimpijske igre Rio 2016. objavljene su nove svjetske rang liste. S obzirom da su do kraja godine ostala dva grand prixa u Samsunu i Manchesteru te finalni grand prix u Mexico Cityu kao i nekoliko G1 turnira možemo reći da je Lucija Zaninović i matematički osigurala plasman na olimpijske igre.

Uvjerljivo je vodeća sportašica svijeta u kategoriji do 49 kilograma sa više od stotinu bodova prednosti pred ostatkom pratnje. Sedmoplasiranoj Meksikanki Manjarez bježi čak 133 boda, a da bi Lucija ostala bez direktnog plasmana u Rio trebalo bi je preteći šest djevojaka što je bodovno nemoguće.

Da se u ovom trenutku zaključuju liste Hrvatska bi na olimpijskim igrama imala još i Anu Zaninović u kategoriji do 57 kilograma koja je trenutno na petom mjestu spojenih kategorija do 53 i 57 kilograma. U odnosu na prošli mjesec pretekla ju je Šveđanka Nikita Glasnović, šestoplasirana Yun wen Huang zaostaje samo 0,34 boda, a sedmoplasirana  Francuskinja 18 bodova.

Ana je zbog operacije koljena propustila prvi grand prix sezone u Moskvi, ali bit će spremna za preostala dva grand prixa te eventualni finalni grand prix na kojem pravo nastupa ima samo osam najboljih na svijetu. Ana je prijavljena i za nekoliko G1 turnira u Moskvi, Izraelu, Beogradu, Parizu te Croatia open. U svakom slučaju bit će iznimno uzbudljiva završnica i rasplet njene kategorije.