Rasprodan 18. Splitski polumaraton

18. Splitski polumaraton je manifestacija koju organizira najveći i najpoznatiji maraton klub u Dalmaciji i jedan od najvećih u RH, Maraton klub Marjan, sportskog je i humanitarnog karaktera. Na ovogodišnjem izdanju, od 23. do 25. veljače 2018. očekuje se rekordan broj sudionika, njih oko 3500 iz više od 40 zemalja iz cijeloga svijeta.

Ususret 18. Splitskom polumaratonu

Jučer je u splitskom restoranu Gusar održana konferencija za novinare i tom prigodom predsjednik organizacijskog odbora Splitskog polumaratona Kristijan Sindik objavio je kako je 18. Splitski polumaraton rasprodan te kako je ova trodnevna manifestacija postala splitski brend s 3500 natjecatelja iz više od 40 zemalja iz cijeloga svijeta. Splitski polumaraton je i humanitarna manifestacija sa dvije utrke humanitarnog karaktera END POLIO utrku na 5 KM za svijet bez dječje paralize i dm dječje milje za potpori borbi protiv raka.

Predsjednik Uprave HNK Hajduk Ivan Kos rekao je da je sretan i ponosan što su Bijeli kao najveći brend u ovom dijelu regije tradiocionalno dio Splitskog polumaratona. Dodao je da će i njihova akademija i igrači aktivno biti uključeni u ovogodišnje utrke.

U ime Turističke zajednice Grada Splita, novinarima se obratila Mariana Pivalica, kazavši da TZ Split od prvog dana prati i podržava Splitski polumaraton. Naglasila je da ova manifestacija u Split dovodi preko 10.000 gostiju van sezone, od čega oko 1.000 stranih natjecatelja koji sa svojim obiteljima i prijateljima ostaju duže u gradu i ponovno mu se vraćaju.

Zamjenica gradonačelnika Splita Jelena Hrgović kazala je da će zahvaljujući ogromnoj energiji i entuzijazmu organizatora Splitskog polumaratona, ova manifestacija dobiti punu tehničku podršku Grada. Uputila je i pozivnicu svim Splićanima da se uključe u ovaj projekt i da podrže trkače uz stazu te pokažu svima kako je ovo sportski grad. Prenijela je i pozdrave gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji je, kazala je, obećao kako će dogodine sa zadovoljstvom sudjelovati u trkačkom dijelu manifestacije.

Humanitarni karakter:

Splitski polumaraton već drugu godinu daje podršku svjetskoj borbi protiv dječje paralize te u suradnji Rotary klubom Kaštela i Odborom za Rotary zakladu Rotary Districta 1913 Hrvatske organizira humanitarnu END POLIO utrku na 5 kilometara. 30 kuna od svake uplaćene startnine za ovu utrku Splitski polumaraton će uplatiti u Rotary PolioPlus zakladu za borbu protiv dječje paralize.

Petu godinu u suradnji sa Županijskom ligom protiv raka - Split održava se ''Splitska milja'' šetnja oko Dioklecijanove palače, kojom želimo ukazati na problem 21. stoljeća i dati podršku svima koji se bore s tom opakom bolešću. Šetnji se mogu priključiti svi građani i posjetitelji grada Splita kako bi dali znak podrške borbi protiv raka i svim oboljelima od ove bolesti.

2018. godine, pod pokroviteljstvom dm-drogerie markt, po prvi put organiziramo utrke za sve školarce "dm dječje milje", a za sve sudionike je osigurana natjecateljska majica, broj i medalja te nagrade za najbrže dječake i djevojčice. Sudjelovanjem u utrkama, najmlađima želimo pružiti priliku za razvoj natjecateljskog duha i ljubavi prema sportu te istaknuti važnost solidarnosti i brige za bolesne i potrebite od najranije dobi. "dm dječje milje" su humanitarna utrka koja ima simboličnu startninu u iznosu od minimalno 10 kuna, a cjelokupni iznos prikupljen ovim putem se donira Županijskoj ligi za borbu protiv raka - Split. Ponosni smo istaknuti kako do sada uplaćene startnine su najvećim dijelom u većim iznosima od minimalnog. "dm dječje milje" imaju 4 kategorije: TIĆI A (6, 7, 8 godina), TIĆI B (9, 10 godina), REPCI (11, 12 godina) i GRDELINI (13, 14, 15 godina).

Dodatni sadržaj:

U sklopu manifestacije organiziran je i sportski sajam „Maratonski grad“ u velikoj dvorani Sportskog centra Gripe (otvoren petak i subotu od 09:00 do 20:00 i nedjelju od 09:00 do 16:00) gdje je organizirano i preuzimanje startnih brojeva. U sklopu sajma organiziramo i besplatna predavanja za sve zainteresirane građane i sudionike na kojima će vrhunski stručnjaci iz polja nutricionizma, kineziologije i fizioterapije održati predavanja od interesa za sve koji se rekreativno bave sportom ili to planiraju započeti.

Volonterstvo:

 „Splitski polumaraton“ potpuno je volonterski projekt koji zahvaljujući zaljubljenicima u trčanje i volontiranje, danas okuplja rekordan broj sudionika u Lijepoj Našoj, a od velikog je značaja i za turistički razvoj Splita koji je krajem veljače pun gostiju iz svih dijelova Hrvatske i svijeta. U provedbi manifestacije za vrijeme „maratonskog vikenda“ sudjeluje preko 300 volontera, a u cjelogodišnjoj pripremi organizacijski odbor koji broji 10 članova.