Uspješno završen 2. Dalmacija Ultra Trail

Ulaskom posljednjeg trkača, nakon nešto više od 43 sata od starta najduže utrke, završio je natjecateljski dio Dalmacija Ultra Traila.

Ovogodišnje vrlo uspješno izdanje Dalmacija Ultra Traila koje se održalo 20.-22.10.2107. okupilo je skoro 500 natjecatelja iz 33 države sa svih kontinenata. Natjecatelji su se imali prilike iskušati kroz 4 utrke. River DUT, utrka duga 20 km startala je iz Dugog Rata, Sea DUT, 60 km iz Baške Vode, Mountain DUT, 100 km s Kliške tvrđave, te Sky DUT iz Omiša.

Najduža, 155 kilometara duga staza Sky DUT nakon starta u Omišu, kružila preko Solina, Kaštela, Klisa, podmosorskih sela od Sitnog Gornjeg preko Zadvarja do Baške Vode i natrag do Omiša, pri tom prešavši 5 planina i 3 rijeke, svladala visinsku razliku od 6570 metara.  Sve ovo predugo je i za nabrojati, ali najbrži trkač, austrijanac Matthias Kodym za tu avanturu trebao je 20 sati i 53 minute. 

 Matthias Kodym

U istoj kategoriji natjecao se i naš Ivan Pešić Golub, koji je u cilj na omiškoj plaži, uz buran doček i oduševljenje sugrađana utrčao kao trećeplasirani. Koliko je Golub žarko želio doći do cilja, govori nam podatak da je posljednje dvije dionice istrčao brže od svih ostalih natjecatelja.
U toj kategoriji drugoplasirani muškarac je bio Marko Prot iz Slovenije, dok je kod žene pobjedila predstavnica najmnogobrojnijeg tima na DUT, Katarzyna Szewczyk iz Poljske. Poljaci izuzetno vole ovu utrku tako da ih je ove godine nastupilo preko pedeset. 

 Ivan Pešić Golub
 

Na Mountain DUT, utrci dugoj 100 km vodila se bespoštedna borba do samog kraja, a rezultatu je presudilo bolje snalaženje na teškim krškim terenima natjecatelja iz Slovenije, Jana Božića. Iako je većinu utrke Etienne Pillone bio u prednosti i po pola sata, dolazak na teži tehnički spust, pomogao je Božiću da nadoknadi razliku i u završnoj dionici preuzme vodstvo i nakon 11 sati i 40 minuta dođe do pobjede.
Kod žena je slavila supruga prošlogodišnjeg pobjednika utrke na 165 km, Katja Kegl Vencelj. Prošle godine, trudna Katja pratila je supruga do pobjede, dok je ove godine, lanjski pobjednik Toni Vencelj sa malom Hanom u naručju u cilju dočekao prvoplasiranu Katju.

Na utrci dugoj 60 kilometara, pobjedu je odnjela žena.  Ajda Radinja iz Slovenije, došla je u cilj za 6 sati i 16 minuta, 18 minuta brže od drugoplasiranog, Poljaka, Przemysław Bieńa.

Zoltan Zóka-Ujhelyi iz Mađarske i Eva Tušar Suhadolc iz Slovenije, slavili su na 20 kilometara dugom River DUT-u.

Nakon odraslih na red su došli najmlađi za koje je organizirano trčanje na njihovom prvom trail kilometru na Decathlon dječjoj utrci. 150 mališana rastrčalo se omiškom plažom, a s njima i članovi omiške Udruge za djecu s posebnim potrebama „Prijatelj“
Vjerujemo da se među njima krije jedan od budućih pobjednika Dalmacija Ultra Traila.

IZJAVA ORGANIZATORA:
Sretni smo zbog ovako velikog odaziva natjecatelja iz cijelog Svijeta na Dalmacija Ultra Trail. Iako je ovo tek druga godina održavanja, brojka od skoro 500 natjecatelja iz 33 države vrlo je respektabilna, a naša utrka sve prepoznatija na trail trkačkim kartama.
Realno, ne postoji puno trkača koji mogu, po krškom terenu kao što je ovaj dalmatinski, istrčati preko 150 kilometar u nešto malo više od 20 sati, što je ovogodišnji najbolji rezultat.  Posebno nas raduje što se veliki broj natjecatelja koji se natjecao lani, prijavio na ovogodišnju utrku i najavio dolazak na slijedeću.
Uspjehu Dalmacija Ultra Traila uvelike doprinose i naši volonteri koji su i danima prije, a i svih 24 sata utrke bili na raspolaganju našim natjecateljima, i svakoga od prvog do zadnjeg dočekali s osmjehom i riječima podrške. Oni su najveća vrijednost ove utrke.