Dajte glas za Lego Dioklecijanovu palaču

Kako smo već pisali naš sugrađanini Ilija Šundov već je napravio Dioklecijanovu palaču od Lego kockica  u LDD-u, ali ju je napokon složio i fizičkom obliku.

Digitalni projekt Dioklecijanove palače izrađivao je oko 6 mjeseci jer se radi o velikom projektu i po dimenzijama i po broju kockica ali i zbog ograničenosti dostupnih prikaza i vizualizacija originalne palače iz 305. godine. Izvorni izgled palače (bez katedrale Sv. Duje) izabrao je zbog činjenice da je palača tijekom godina doživjela velike arhitektonske promjene i izgubila svoj originalni oblik. Zvonik sv. Duje je izgrađen tek u 13. stoljeću.

Projekt LEGO Dioklecijanove palače je odobren i objavljen na LEGO Ideas stranici 19.04.2016. i u trenutku objave posjedovao je samo digitalnu verziju palače u LDD-u. Obzirom da je javnost u Splitu pa i cijeloj Hrvatskoj pokazala veliko zanimanje za ovaj projekt dio medija je objavio priču o LEGO Dioklecijanovoj palači što je rezultiralo prikupljanjem preko 1.000 glasova potpore u samo nekoliko prvih tjedana. 

Obzirom na vrlo ograničenu mogućnost nabave LEGO kockica zbog ograničenih količina od samog LEGA, potrebne kockice Ilija je nabavljao preko 6 mjeseci, kako direktno od LEGA tako i od privatnih kolekcionara i neslužbenih LEGO prodavaonica iz SAD-a, Portugala, Francuske, Njemačke, Finske i Italije.

Za slaganje same makete LEGO Dioklecijanove palače trebalo mu je oko 20 sati, te ona u konačnoj verziji ima 5.468 kockica, teška je preko 10 kg i dimenzija je 52,7 x 76,7 x 13 cm te je sastavljena od 110 različitih vrsta kockica u 8 boja.

Maketa prikazuje izvorni oblik palače iz 305. godine sa vojnim i logističkim objektima u sjevernom dijelu palače i carskim i vjerskim odajama u južnom dijelu palače. Prepoznatljiva su troja kopnena vrata (Zlatna, Srebrna i Željezna) te morska (Mjedena) vrata na jugu palače. Na maketi su jasno vidljive dvije glavne ulice, Cardo i Decumanus koje dijele palaču na 4 dijela, Jupiterov hram, Peristil te carev mauzolej koji je kasnije postao katedrala sv. Dujma.

 

Projekt trenutno ima 1.646 glasova potpore i rok od 239 dana do završetka glasovanja. Ukoliko u tih 239 dana bude prikupljeno više od 5.000 glasova rok se produžava za dodatnih 6 mjeseci.

Za glasovanje se je potrebno registrirati. Registracija je besplatna i traje oko 2 minute.

Link za glasovanje: LEGO DIOKLECIJANOVA PALAČA

LEGO Dioklecijanova palača će biti izložena na prvom katu City Centra One u Splitu od 24.2. do 5.3.2017.